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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Westaff USA, Inc. (employer) appealed a representative’s July 11, 2007 decision (reference 03) 
that concluded Gracia P. Stafford (claimant) was qualified to receive unemployment insurance 
benefits after a separation from employment.  After hearing notices were mailed to the parties’ 
last-known addresses of record, a telephone hearing was held on August 13, 2007.  The 
claimant participated in the hearing.  Vickey Matthias appeared on the employer’s behalf.  
Based on the evidence, the arguments of the parties, and the law, the administrative law judge 
enters the following findings of fact, reasoning and conclusions of law, and decision. 
 
ISSUE:   
 
Was there a disqualifying separation from employment? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The employer is a temporary staffing agency.  The claimant began taking assignments through 
the employer on August 31, 2006.  Her final assignment began on March 27, 2007.  She worked 
full time as a production worker at the employer’s cabinet manufacturing business client.   
 
The claimant initially worked at the business client’s Jesup, Iowa, location.  At that site she 
worked Monday through Friday beginning at 6:30 a.m. until done.  Her last day working at that 
business site was May 31.  The work at the Jesup site had been increasing so that she was 
working up to 12 hours per day; the management at that site had recently announced that the 
crew would begin working seven days per week, 12 hours per day.  The claimant had a problem 
with this projection in increased hours due to childcare.  She inquired of the employer if she 
could be shifted to another area which would not have the same increase in hours.   
 
It was arranged between the claimant, the employer, and the business client that the claimant 
would be shifted to the business client’s Waterloo, Iowa, location, to which the claimant reported 
and began working on June 4.  Her schedule there was to be Monday through Friday, 6:00 a.m. 
to 2:00 p.m.  She likewise reported and worked at the Waterloo site on June 5.  However, at the 
end of the day that day the business client management at that site informed the claimant and 
other temporary employment agency employees working at the site that there was not sufficient 
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business at that site to keep the temporary employees working, so they were all to report the 
next day, June 6, to the business client’s Jesup worksite.  The claimant then contacted the 
employer and reported this development, again noting that this would be a problem given the 
expected increase in hours at that site. 
 
On June 6, the claimant did go to the Jesup worksite at 6:30 a.m.  However, when she sought to 
report in for work the manager at that worksite saw her and told her that since she had already 
been transferred away from the worksite once, he did not need her to work there then, that he 
had no spot for her anymore.  Later that day the claimant contacted the employer and advised it 
as to the development, reasserting that it would not really have worked for her to try to work the 
expected hours at that site regardless. 
 
The claimant established an unemployment insurance benefit year effective December 31, 
2006.  She filed an additional claim effective June 3, 2007. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
The essential question in this case is whether there was a disqualifying separation from 
employment. 
 
Iowa Code § 96.5-1-j provides: 
 

An individual shall be disqualified for benefits: 
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department, but the individual 
shall not be disqualified if the department finds that: 
 
j.  The individual is a temporary employee of a temporary employment firm who notifies 
the temporary employment firm of completion of an employment assignment and who 
seeks reassignment.  Failure of the individual to notify the temporary employment firm of 
completion of an employment assignment within three working days of the completion of 
each employment assignment under a contract of hire shall be deemed a voluntary quit 
unless the individual was not advised in writing of the duty to notify the temporary 
employment firm upon completion of an employment assignment or the individual had 
good cause for not contacting the temporary employment firm within three working days 
and notified the firm at the first reasonable opportunity thereafter. 
 
To show that the employee was advised in writing of the notification requirement of this 
paragraph, the temporary employment firm shall advise the temporary employee by 
requiring the temporary employee, at the time of employment with the temporary 
employment firm, to read and sign a document that provides a clear and concise 
explanation of the notification requirement and the consequences of a failure to notify.  
The document shall be separate from any contract of employment and a copy of the 
signed document shall be provided to the temporary employee. 
 

871 IAC 24.26(19) provides: 
 

Voluntary quit with good cause attributable to the employer and separations not 
considered to be voluntary quits.  The following are reasons for a claimant leaving 
employment with good cause attributable to the employer: 
 
(19)  The claimant was employed on a temporary basis for assignment to spot jobs or 
casual labor work and fulfilled the contract of hire when each of the jobs was completed.  
An election not to report for a new assignment to work shall not be construed as a 
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voluntary leaving of employment.  The issue of a refusal of an offer of suitable work shall 
be adjudicated when an offer of work is made by the former employer.  The provisions of 
Iowa Code § 96.5(3) and rule 24.24(96) are controlling in the determination of suitability 
of work.  However, this subrule shall not apply to substitute school employees who are 
subject to the provisions of Iowa Code § 96.4(5) which denies benefits that are based on 
service in an educational institution when the individual declines or refuses to accept a 
new contract or reasonable assurance of continued employment status.  Under this 
circumstance, the substitute school employee shall be considered to have voluntarily 
quit employment.   

 
Here, the claimant informed the employer that the business client had ended the assignment at 
the Waterloo worksite and would not allow her to return to the Jesup worksite; it considered the 
claimant’s assignment to have been completed.  Regardless of whether the claimant would 
have eventually quit the assignment had returning to the work at the Jesup site have been made 
available to her, she ultimately did not have the option to make that decision; the separation is 
deemed to be completion of temporary assignment and not a voluntary leaving.  Benefits are 
allowed, if the claimant is otherwise eligible. 
 
The final issue is whether the employer’s account is subject to charge.  An employer’s account 
is only chargeable if the employer is a base period employer.  Iowa Code § 96.7.  The base 
period is “the period beginning with the first day of the five completed calendar quarters 
immediately preceding the first day of an individual’s benefit year and ending with the last day of 
the next to the last completed calendar quarter immediately preceding the date on which the 
individual filed a valid claim.”  Iowa Code § 96.19-3.  The claimant’s base period began April 1, 
2005 and ended March 31, 2006.  The employer did not employ the claimant during this time 
and, therefore, the employer is not currently a base period employer and its account is not 
currently chargeable for benefits paid to the claimant. 
 
DECISION: 
 
The representative’s July 11, 2007 decision (reference 03) is affirmed.  The claimant’s 
separation was not a voluntary quit but was the completion of a temporary assignment.  The 
claimant is qualified to receive unemployment insurance benefits, if she is otherwise eligible. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Lynette A. F. Donner  
Administrative Law Judge 
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