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STATEMENT OF THE CASE: 
 
While participating in the hearing for appeal number 13A-UI-02165-L-T, the claimant and 
employer waived fact-finding interview and appeal hearing notice on the issue of deduction of 
vacation and severance pay that had not yet been formally determined.  After waiver of notice, 
a hearing was held by telephone conference call on April 4, 2013.  The claimant participated.  
Employer participated through Human Resources Director Brenda Rogers.   
 
ISSUE: 
 
Did the claimant receive vacation and severance pay and if so, was it correctly deducted from 
benefits?   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  The 
claimant was separated on October 25, 2012, and did receive one week of vacation pay.  He 
filed his claim for benefits effective the week of October 28, 2012 but did not file weekly claims 
until the week ending January 5, 2013.  He is receiving severance pay through April 26, 2013, 
but was required to sign a separation agreement to get that payment.  (Department’s 
Exhibit D-1)  Severance pay is generally defined as money paid to an employee who is 
dismissed because of a lack of work or other reasons beyond the employee's control but does 
not require anything further in exchange. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
Since claimant did not file a claim for several weeks after the separation, the vacation pay issue 
is moot.  The administrative law judge concludes that the “severance” pay is not deductible from 
benefits.   
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Iowa Code section 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
 
a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
 
b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are 
affected by the base period employment or the remuneration for the base period 
employment.  However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a 
payment under this paragraph, the reduction shall be decreased by the same 
percentage as the percentage contribution of the individual to the plan under which the 
payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected 
disabilities or compensation for accrued leave based on military service, by the 
beneficiary, with the armed forces of the United States, irrespective of the amount of the 
benefit, does not disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits 
contemplated herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits 
payable for a week for individuals receiving federal social security pensions to take into 
account the individuals’ contributions to the pension program.   

 
Iowa Code section 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to 
an individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of 
vacation, such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 
96.19, subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to 
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make a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, 
a sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, 
or deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
 
e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  

 
871 IAC 24.13(3)c provides: 
 

(3)  Fully deductible payments from benefits.  The following payments are considered as 
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar 
basis: 
 
c.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay and dismissal pay. 
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871 IAC 24.13(4)b provides: 
 

(4)  Nondeductible payments from benefits.  The following payments are not considered 
as wages and are not deductible from benefits:   
 
b.  Bonuses.  The bonus payment is only nondeductible when based on service 
performed by the individual before the period in which the individual is also claiming 
benefits. 

 
Since claimant is expected to agree to the terms of the separation agreement, payment was not 
for a service provided in exchange for wages or as a way to ease the loss of income after a 
separation through no fault of the claimant, but was for a contractual obligation.  Payment in 
consideration of that obligation is not considered wages.  Therefore, the separation agreement 
consideration should not be deducted from benefits and the entire amount of “severance” pay 
was incorrectly defined and deducted.  Benefits are allowed effective December 30, 2012. 
 
DECISION: 
 
The claimant did not receive severance pay and is entitled to benefits effective December 30, 
2012.   
 
 
 
 
__________________________________ 
Dévon M. Lewis 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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