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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Mae A. Carpenter (claimant) appealed a representative’s April 12, 2007 decision (reference 01) 
that concluded she was not qualified to receive unemployment insurance benefits after a 
separation from employment from Comprehensive Systems, Inc. (employer).  After hearing 
notices were mailed to the parties’ last-known addresses of record, a telephone hearing was 
held on May 8, 2007.  The claimant participated in the hearing.  Sheryl Pringle appeared on the 
employer’s behalf.  Based on the evidence, the arguments of the parties, and the law, the 
administrative law judge enters the following findings of fact, reasoning and conclusions of law, 
and decision. 
 
ISSUE:   
 
Did the claimant voluntarily quit for a good cause attributable to the employer? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant started working for the employer on September 7, 2004.  She worked full time as a 
direct support staff person in the employer’s organization providing vocational services to 
persons with disabilities.  Her last day of work was March 3, 2007. 
 
On or about February 17, 2007, the claimant gave a two-week notice to her supervisor that she 
was quitting as of March 3.  Her reason for quitting was because she had lost the roommate 
with whom she had shared housing and could no longer afford housing, so was moving out of 
state to move in with family members. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
If the claimant voluntarily quit her employment, she is not eligible for unemployment insurance 
benefits unless it was for good cause attributable to the employer.   
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Iowa Code § 96.5-1 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department. 

 
871 IAC 24.25(2) provides:   
 

Voluntary quit without good cause.  In general, a voluntary quit means discontinuing the 
employment because the employee no longer desires to remain in the relationship of an 
employee with the employer from whom the employee has separated.  The employer 
has the burden of proving that the claimant is disqualified for benefits pursuant to Iowa 
Code § 96.5.  However, the claimant has the initial burden to produce evidence that the 
claimant is not disqualified for benefits in cases involving Iowa Code § 96.5, subsection 
(1), paragraphs "a" through "i," and subsection 10.  The following reasons for a voluntary 
quit shall be presumed to be without good cause attributable to the employer: 
 
(2)  The claimant moved to a different locality. 

 
871 IAC 24.25 provides that, in general, a voluntary quit means discontinuing the employment 
because the employee no longer desires to remain in the relationship of an employee with the 
employer from whom the employee has separated.  A voluntary leaving of employment requires 
an intention to terminate the employment relationship.  Bartelt v. Employment Appeal Board, 
494 N.W.2d 684 (Iowa 1993).  The claimant did express or exhibit the intent to cease working 
for the employer and did act to carry it out.  The claimant would be disqualified for 
unemployment insurance benefits unless she voluntarily quit for good cause. 
 
The claimant has the burden of proving that the voluntary quit was for a good cause that would 
not disqualify her.  Iowa Code § 96.6-2.  The claimant has not satisfied her burden.  Benefits are 
denied. 
 
DECISION: 
 
The representative’s April 12, 2007 decision (reference 01) is affirmed.  The claimant voluntarily 
left her employment without good cause attributable to the employer.  As of March 3, 2007, 
benefits are withheld until such time as the claimant has worked in and been paid wages for 
insured work equal to ten times her weekly benefit amount, provided she is otherwise eligible. 
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