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871 IAC 23.43(9)a — Combined Wage Claim Relief of Charges
lowa Code § 96.5(1)a — Voluntary Leaving — Other Employment

STATEMENT OF THE CASE:

The employer filed a timely appeal from the May 22, 2009, reference 01, decision that did not
relieve employer’'s account of benefit charges on the combined wage claim. After due notice
was issued, a telephone conference hearing was held on June 16, 2009. Claimant did not
respond to the hearing notice instructions and did not participate. Employer participated
through Fred Anderson and Tim Matthews.

ISSUE:

The issue is whether the lowa employer can be relieved of benefit charges on the combined
wage claim.

FINDINGS OF FACT:

Having heard the testimony and having reviewed the evidence in the record, the administrative
law judge finds: Claimant quit the job to take other employment on March 28, 2008. Claimant
filed a combined wage claim in lllinois but earned wages from this lowa employer.

REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW:

For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant’s separation is
not disqualifying and the employer is relieved of benefit charges.

For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant voluntarily left
the employment to accept employment elsewhere.
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lowa Code § 96.5-1-a provides:
An individual shall be disqualified for benefits:

1. Voluntary quitting. If the individual has left work voluntarily without good cause
attributable to the individual's employer, if so found by the department. But the individual
shall not be disqualified if the department finds that:

a. The individual left employment in good faith for the sole purpose of accepting other or
better employment, which the individual did accept, and the individual performed
services in the new employment. Benefits relating to wage credits earned with the
employer that the individual has left shall be charged to the unemployment
compensation fund. This paragraph applies to both contributory and reimbursable
employers, notwithstanding section 96.8, subsection 5.

871 IAC 24.28(5) provides:
Voluntary quit requalifications and previously adjudicated voluntary quit issues.

(5) The claimant shall be eligible for benefits even though the claimant voluntarily quit if
the claimant left for the sole purpose of accepting an offer of other or better employment,
which the claimant did accept, and from which the claimant is separated, before or after
having started the new employment.

871 IAC 23.43(5) provides:

(5) Sole purpose. The claimant shall be eligible for benefits even though the claimant
voluntarily quit if the claimant left for the sole purpose of accepting an offer of other or
better employment, which the claimant did accept, and from which the claimant is
separated, before or after having started the new employment. No charge shall accrue
to the account of the former voluntarily quit employer.

Even though the separation was without good cause attributable to the employer and would,
standing alone, disqualify the claimant from receiving benefits, the claimant did leave in order to
accept other employment.

871 IAC 23.43(9) provides in part:
(9) Combined wage claim transfer of wages.

a. lowa employers whose wage credits are transferred from lowa to an out-of-state
paying state under the interstate reciprocal benefit plan as provided in lowa Code §
96.20, will be liable for charges for benefits paid by the out-of-state paying state, but no
reimbursement so payable shall be charged against a contributory employer's account
for the purpose of section 96.7, unless wages so transferred are sufficient to establish a
valid lowa claim, and that such charges shall not exceed the amount that would have
been charged on the basis of a valid lowa claim. However, an employer who is required
by law or by election to reimburse the trust fund will be liable for charges against the
employer's account for benefits paid by another state as required in section 96.8(5),
regardless of whether the lowa wages so transferred are sufficient or insufficient to
establish a valid lowa claim....
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Since employer would be relieved of charges based upon this fact scenario in an lowa claim, it
shall be relieved of charges on this combined wage claim. Claimant’s qualification and eligibility
shall be determined by the state in which the claim was filed.

DECISION:
The May 22, 2009, reference 01, decision is reversed. The account of the employer (account

number 336772) shall not be charged. Claimant's qualification and eligibility shall be
determined by the state in which the claim was filed.

Dévon M. Lewis
Administrative Law Judge
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