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Iowa Code § 96.5(5) – Severance Pay 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from the February 19, 2009, reference 01, decision that 
deducted severance pay from benefits without having held a fact-finding interview pursuant to 
871 IAC 24.9(2)b.  After due notice was issued, a telephone conference hearing was held on 
March 18, 2009.  Claimant participated.  Employer participated through Shonna Woods.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether claimant received severance pay, and if so, was it correctly deducted from 
benefits. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  The 
claimant was separated on Friday, November 21, 2008, and received vacation pay of 
$2,385.72, equivalent to 14 days’ work ending December 11, 2008.  Employer paid him 
“severance” pay in the amount of $5,712.53, equivalent to a base rate of two weeks plus one 
week for each year of service based upon five years of service, equivalent to a rate of pay of 
$816.00 per week.  In order to receive that payment, he was required to sign a liability waiver 
and confidentiality agreement.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the severance pay was 
incorrectly deducted. 
 
Iowa Code § 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
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a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
 
b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this paragraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected disabilities 
or compensation for accrued leave based on military service, by the beneficiary, with the 
armed forces of the United States, irrespective of the amount of the benefit, does not 
disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits contemplated 
herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits payable for a week 
for individuals receiving federal social security pensions to take into account the 
individuals’ contributions to the pension program.   

 
871 IAC 24.13(3)c provides: 
 

(3)  Fully deductible payments from benefits.  The following payments are considered as 
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar 
basis: 
 
c.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay and dismissal pay. 

 
871 IAC 24.13(4)b provides: 
 

(4)  Nondeductible payments from benefits.  The following payments are not considered 
as wages and are not deductible from benefits:   
 
b.  Bonuses.  The bonus payment is only nondeductible when based on service 
performed by the individual before the period in which the individual is also claiming 
benefits. 

 
Since claimant is expected to waive liability and maintain confidentiality about the separation, 
payment was not for a service provided in exchange for wages but a contractual obligation and 
payment in consideration of that obligation is not considered wages.  Therefore, the liability 
waiver and confidentiality agreement consideration should not be deducted from benefits and 
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the entire amount of severance pay was incorrectly defined and deducted.  Benefits are allowed 
effective December 21, 2008. 
 
DECISION: 
 
The February 19, 2009, reference 01, decision is reversed.  The claimant did not receive 
severance pay and the contract consideration was incorrectly defined and deducted. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Dévon M. Lewis 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
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