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Section 96.5-7 – Vacation and Holiday Pay 
 
STATEMENT OF THE CASE: 

 
Gregg G. Henkel (claimant) appealed a representative’s November 5, 2007 decision 
(reference 05) that concluded he was not qualified to receive unemployment insurance benefits 
for the two-week period ending October 27, 2007 due to the receipt of vacation pay.  After 
hearing notices were mailed to the parties’ last-known addresses of record, a telephone hearing 
was held on November 26, 2007.  This appeal was consolidated for hearing with two related 
appeals, 07A-UI-10273-DT and 07A-UI-10275-DT.  The claimant participated in the hearing.  
Lee Murray appeared on the employer’s behalf.  During the hearing, Exhibit A-1 was entered 
into evidence.  Based on the evidence, the arguments of the parties, and the law, the 
administrative law judge enters the following findings of fact, reasoning and conclusions of law, 
and decision which reverses the representative’s decision and allows benefits for the period 
ending October 27, 2007. 
 
ISSUE:   
 
Was the claimant’s benefit eligibility properly reduced for vacation or holiday pay? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant started working for the employer on March 19, 2007.  He worked full time as a 
machine engineer on a salary basis.  His biweekly annualized pay was $2,769.23, paid current 
on every other Friday.  His last day of work was October 1, 2007.  He was sent home after only 
a few hours that day, but was paid separation pay through the next payday, Friday, October 12, 
2007, in the amount of $2,769.23. 
 
The claimant had established an unemployment insurance benefit year effective October 29, 
2006.  After his separation October 1, 2007, he filed an additional claim effective October 7, 
2007.  He made a weekly claim for the week ending October 13, 2007 for which he reported 
severance pay in excess of his eligibility and therefore he received no benefits for that week. 
 
When the employer responded to the notice of the claimant’s claim for unemployment insurance 
benefits, it responded by also including information that the claimant had received $3,392.31 in 
vacation pay and $830.77 in holiday pay.  However, the employer misinterpreted the form and 
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did not understand the form was only seeking information on monies paid to the claimant to 
cover days after the last day worked.  The claimant actually received no additional vacation pay 
or holiday pay attributable to any day on or after October 1, 2007. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
If vacation pay was received by the claimant and was properly allocated to a period of 
unemployment, it must be deducted from the claimant’s unemployment insurance benefit 
eligibility. 
 
Iowa Code section 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an 
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation, 
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19, 
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make 
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a 
sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or 
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 



Page 3 
Appeal No. 07A-UI-10274-DT 

 
 

individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
 
e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  

 
871 IAC 24.13(2)a provides:   
 

(2)  Deductible payments from benefits.  The following payments are considered as 
wages and are deductible from benefits on the basis of the formula used to compute an 
individual's weekly benefit payment as provided in rule 24.18(96): 
 
a.  Holiday pay.  However, if the actual entitlement to the holiday pay is subsequently not 
paid by the employer, the individual may request an underpayment adjustment from the 
department. 

 
871 IAC 24.16(3) provides: 
 

(3)  If the employer fails to properly notify the department within ten days after the 
notification of the filing of the claim that an amount of vacation pay, either paid or owed, 
is to be applied to a specific vacation period, the entire amount of the vacation pay shall 
be applied to the one-week period starting on the first workday following the last day 
worked as defined in subrule 24.16(4).  However, if the individual does not claim benefits 
after layoff for the normal employer workweek immediately following the last day worked, 
then the entire amount of the vacation pay shall not be deducted from any week of 
benefits. 

 
The claimant had no vacation pay or holiday pay applicable to days on or after October 1, 2007, 
and therefore there should have been no deduction to his benefit eligibility for such.  Benefits 
are allowed as of October 14, 2007. 
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DECISION: 
 
The representative’s November 5, 2007 decision (reference 05) is reversed.  There was no 
vacation or holiday pay to be deducted from the claimant’s eligibility.  Benefits are allowed, 
provided the claimant is otherwise eligible, effective October 14, 2007. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Lynette A. F. Donner  
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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