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administrative law judge enters the following findings of fact, reasoning and conclusions of law, 
and decision. 
 
ISSUE: 
 
Was there a disqualifying separation from employment? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The employer is a temporary staffing agency.  The claimant began taking assignments through 
the employer’s Dubuque, Iowa office in May 2005.  Her final assignment began on July 19, 
2005.  She worked full time as a general laborer and forklift operator at the employer’s business 
client on the second shift from 3:00 p.m. to 11:00 p.m. Monday through Friday, although in 
September she was working six or seven days per week.  The assignment ended on 
September 24, 2005 because the business client deemed the assignment to be completed.  The 
business client informed the claimant of the completion of the assignment on September 26, 
2005.  The claimant did not separately contact the employer until September 30, 2005 when she 
went to pick up her check.  The business client had previously advised the employer of the 
ending of the assignment. 
 
The claimant established an unemployment insurance benefit year effective September 25, 
2005. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
The essential question in this case is whether there was a disqualifying separation from 
employment. 
 
Iowa Code Section 96.5-1-j provides: 
 

An individual shall be disqualified for benefits: 
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department,  But the individual 
shall not be disqualified if the department finds that: 
 
j.  The individual is a temporary employee of a temporary employment firm who notifies 
the temporary employment firm of completion of an employment assignment and who 
seeks reassignment.  Failure of the individual to notify the temporary employment firm of 
completion of an employment assignment within three working days of the completion of 
each employment assignment under a contract of hire shall be deemed a voluntary quit 
unless the individual was not advised in writing of the duty to notify the temporary 
employment firm upon completion of an employment assignment or the individual had 
good cause for not contacting the temporary employment firm within three working days 
and notified the firm at the first reasonable opportunity thereafter. 
 
To show that the employee was advised in writing of the notification requirement of this 
paragraph, the temporary employment firm shall advise the temporary employee by 
requiring the temporary employee, at the time of employment with the temporary 
employment firm, to read and sign a document that provides a clear and concise 
explanation of the notification requirement and the consequences of a failure to notify.  
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The document shall be separate from any contract of employment and a copy of the 
signed document shall be provided to the temporary employee. 

 
871 IAC 24.26(19) provides: 
 

Voluntary quit with good cause attributable to the employer and separations not 
considered to be voluntary quits.  The following are reasons for a claimant leaving 
employment with good cause attributable to the employer: 
 
(19)  The claimant was employed on a temporary basis for assignment to spot jobs or 
casual labor work and fulfilled the contract of hire when each of the jobs was completed.  
An election not to report for a new assignment to work shall not be construed as a 
voluntary leaving of employment.  The issue of a refusal of an offer of suitable work shall 
be adjudicated when an offer of work is made by the former employer.  The provisions of 
Iowa Code section 96.5(3) and rule 24.24(96) are controlling in the determination of 
suitability of work.  However, this subrule shall not apply to substitute school employees 
who are subject to the provisions of Iowa Code section 96.4(5) which denies benefits 
that are based on service in an educational institution when the individual declines or 
refuses to accept a new contract or reasonable assurance of continued employment 
status.  Under this circumstance, the substitute school employee shall be considered to 
have voluntarily quit employment.   

 
The intent of the statute is to avoid situations where a temporary assignment has ended and the 
claimant is unemployed, but the employer is unaware that the claimant is not working could 
have been offered an available new assignment to avoid any liability for unemployment 
insurance benefits.  Where a temporary employment assignment has ended and the employer 
is aware of the end of that assignment, the employer is already on “notice” that the assignment 
is ended and the claimant is available for a new assignment; where the claimant knows that the 
employer is aware of the ending of the assignment, he has good cause for not separately 
“notifying” the employer.   
 
Here, the employer was aware that the business client had ended the assignment; it considered 
the claimant’s assignment to have been completed.  The claimant did have contact with the 
employer within three days of being advised of the ending of the assignment; even if she did not 
explicitly inquire at that time about a new assignment, she did make herself available.  The 
separation is deemed to be completion of temporary assignment and not a voluntary leaving; a 
refusal of an offer of a new assignment would be a separate potentially disqualifying issue.  
Benefits are allowed, if the claimant is otherwise eligible. 
 
The final issue is whether the employer’s account is subject to charge.  An employer’s account 
is only chargeable if the employer is a base period employer.  Iowa Code Section 96.7.  The 
base period is “the period beginning with the first day of the five completed calendar quarters 
immediately preceding the first day of an individual’s benefit year and ending with the last day of 
the next to the last completed calendar quarter immediately preceding the date on which the 
individual filed a valid claim.”  Iowa Code Section 96.19-3.  The claimant’s base period began 
April 1, 2004 and ended March 31, 2005.  The employer did not employ the claimant during this 
time, and therefore the employer is not currently a base period employer and its account is not 
currently chargeable for benefits paid to the claimant. 
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DECISION: 
 
The representative’s October 13, 2005 decision (reference 01) is reversed.  The claimant’s 
separation was not a voluntary quit but was the completion of a temporary assignment.  The 
claimant is qualified to receive unemployment insurance benefits, if she is otherwise eligible.  
The employer’s account is not subject to charge in the current benefit year. 
 
ld/s 
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