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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Steven  W. Newell (claimant) appealed a representative’s March 24, 2009 decision 
(reference 02) that concluded he was eligible to receive benefits because even though he quit a 
part-time job he had sufficient wages earned from other employers in his base period to be 
monetarily eligible to receive benefits.  After hearing notices were mailed to the parties’ 
last-known addresses of record, a telephone hearing was held on May 27, 2009.  The claimant 
participated in the hearing.  The employer responded to the hearing notice, but the employer’s 
witness was not available for hearing.  The employer did not contact the Appeals Section again 
to participate in the hearing.  Based on the evidence, the arguments of the claimant, and the 
law, the administrative law judge enters the following findings of fact, reasoning and conclusions 
of law, and decision.    
 
ISSUES: 
 
Did the claimant voluntarily quit a part-time job with the employer? 
 
Should the wage credits the claimant earned from the employer be used to determine the 
claimant’s monetary eligibility? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant started to work as an on-call substitute teacher for the employer in 2006.   The last 
time the claimant worked as a substitute teacher for the employer was in February 2008.  The 
employer asked the claimant if he wanted to work as an on-call substitute teacher for the 
2008-2009 school year.  The claimant sent in the necessary paperwork for the employer to call 
him to work as a substitute teacher for the 2008-2009 school year.  The claimant did not receive 
any calls to work as a substitute teacher after February 2008.   
 
In November 2008, the claimant left the area to pursue other employment opportunities.  After 
the claimant relocated, he was not available to work as a substitute teacher.  The claimant 
applied to work as a full-time teacher for the employer and was available to work full-time.   
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The claimant established a claim for benefits during the week of February 22, 2008.  In addition 
to the wage credits the claimant earned from the employer, he also has wages credits from 
other employers in his base period.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
A claimant is not qualified to receive unemployment insurance benefits if he voluntarily quits 
employment without good cause attributable to the employer, or an employer discharges him for 
reasons constituting work-connected misconduct.  Iowa Code sections 96.5-1, 2-a.  For 
unemployment insurance purposes, the claimant voluntarily quit his on-call substitute teaching 
position when he relocated to another locality.  871 IAC 24.25(2).  If the claimant had been 
working full-time, he would not be eligible to receive benefits.  When a claimant quits a part-time 
job and has not requalified to receive benefits, he is eligible to receive benefits if he is 
monetarily eligible to receive benefits based on wage credits from other base period employers.   
871 IAC 24.27.   
 
In this case, the claimant has wage credits in his base period from other base period employers.  
Even though the wage credits the claimant earned in his base period from the employer cannot 
be used to determine his monetary eligibility or maximum weekly benefit amount, the claimant is 
monetary eligible to receive benefits based on wage credits from other employers.     
 
DECISION: 
 
The representative’s March 24, 2009 decision (reference 02) is affirmed.  Even though the 
claimant quit a part-time, on-call job, when he moved to another locality, the claimant is not 
disqualified from receiving benefits based on the reasons for this employment separation.  The 
wage credits the claimant earned from this employment will not be used to determine his 
monetary eligibility.   Instead, wage credits the claimant earned from other employers in his 
base period will determine his monetary eligibility.  The Department has already determined the 
claimant is monetary eligible to receive benefits.  The employers’ account will not be charged.   
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