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Section 96.5-7 – Disqualifying Compensation 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Jessie Hills filed a timely appeal from the February 21, 2008, reference 01, decision that she 
was not eligible to receive unemployment insurance benefits for the period between January 13, 
2008, and January 19, 2008, because she had received disqualifying compensation that 
equaled or exceeded her unemployment insurance benefit amount.  After due notice was 
issued, a hearing was held by telephone on March 18, 2008.  Ms. Hills participated.  Although 
duly notified, the employer did not respond to the notice of hearing.  Official notice was taken of 
the claimant’s administrative file.  Exhibits One and Two were received into evidence. 
 
ISSUE: 
 
The issue in this matter is whether the claimant received disqualifying compensation and 
whether Iowa Workforce Development appropriately determined the period to which the 
compensation should be applied. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all the evidence in the record, the administrative law judge finds:  On 
January 16, 2008, the claimant was separated from her employment when the facility closed.  
For the pay period between January 6 and January 12, 2008, the claimant received full pay from 
Park View Care Center.  For the period of time between January 13 and January 19, 2008, the 
claimant received three days’ pay and two days’ accrued personal time off, a form of vacation 
pay, but no severance pay.  As the remuneration received by the claimant exceeded her weekly 
benefit amount, she was determined to be not eligible to received unemployment insurance 
benefits for that week. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes that disqualifying 
compensation received from Park View Care Center was properly applied to the benefit period 
in question.   
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The evidence in the record establishes that in addition to three days’ pay for the period of time 
between January 13 and January 19, 2008, the claimant also received two days’ other 
compensation that was disqualifying in the form of accrued personal time of, a form of vacation 
pay. 
 
Iowa Code section 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
 
a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
 
b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this paragraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected disabilities 
or compensation for accrued leave based on military service, by the beneficiary, with the 
armed forces of the United States, irrespective of the amount of the benefit, does not 
disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits contemplated 
herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits payable for a week 
for individuals receiving federal social security pensions to take into account the 
individuals’ contributions to the pension program.   

 
For the reasons stated herein, the administrative law judge concludes that the agency properly 
determined and applied the disqualifying compensation to the period of time between 
January 13 and January 19, 2008.  As the payment the claimant received that week from her 
former employer equaled or exceeded her weekly benefit amount, she was not eligible to 
receive unemployment insurance benefits. 
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DECISION: 
 
The representative’s decision dated February 21, 2008, reference 01, is hereby affirmed.  The 
claimant received disqualifying pay that equaled or exceeded her weekly benefit amount for the 
period ending January 19, 2008.   
 
 
 
 
__________________________________ 
Terence P. Nice 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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