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Section 96.5(7) – Severance Pay 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Bette Zoch (claimant) appealed a representative’s March 24, 2010 decision (reference 01) that 
concluded she was not eligible to receive unemployment insurance benefits for the 40-week 
period ending December 4, 2009, due to the receipt of severance pay from Frontier 
Communications (employer).  After hearing notices were mailed to the parties’ last-known 
addresses of record, a telephone hearing was scheduled for May 17, 2010.  The claimant 
participated personally.  The employer did not provide a telephone number where it could be 
reached and therefore, did not participate in the hearing.    
 
ISSUE: 
 
Was the severance pay deducted for the correct period?   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The administrative law judge, having heard the testimony and considered all of the evidence in 
the record, finds that:  The claimant worked for the employer from June 13, 1967, until 
February 26, 2010, as a full-time facility assigner.  The claimant signed a separation agreement 
forfeiting certain rights in exchange for 40 weeks of severance pay.  The claimant filed her claim 
for unemployment insurance benefits with an effective date of February 28, 2010. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the severance pay was 
incorrectly deducted from the claimant’s unemployment insurance benefits.   
 
Iowa Code section 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
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a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
 
b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this paragraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected disabilities 
or compensation for accrued leave based on military service, by the beneficiary, with the 
armed forces of the United States, irrespective of the amount of the benefit, does not 
disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits contemplated 
herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits payable for a week 
for individuals receiving federal social security pensions to take into account the 
individuals’ contributions to the pension program.   

 
871 IAC 24.13(3)c provides: 
 

(3)  Fully deductible payments from benefits.  The following payments are considered as 
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar 
basis: 
 
c.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay and dismissal pay. 

 
A payment after separation which is conditioned upon execution of a release or waiver of claims 
is not “severance pay” as contemplated by the statute.  It is more aptly characterized as 
consideration given by the employer to the claimant for waiver of possible causes of action 
against the employer and not simply payment for prior years of service to the employer.  The 
payment was in exchange for the claimant’s signing of the release, thus it cannot be considered 
severance pay that is deductible from the claimant’s unemployment insurance benefits.  None of 
the 40 weeks of severance pay should have been deducted from the claimant’s unemployment 
insurance benefits.   
 



Page 3 
Appeal No. 10A-UI-04974-S2T 

 
DECISION: 
 
The representative’s decision dated March 24, 2010, reference 01, decision is reversed.  None 
of the 40 weeks of severance pay should have been deducted from the claimant’s 
unemployment insurance benefits.   
 
 
 
 
__________________________________ 
Beth A. Scheetz 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
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