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Iowa Code § 96.5(1)a – Voluntary Leaving – Other Employment 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from the October 6, 2009 (reference 01) decision that denied 
benefits.  After due notice was issued, a telephone conference hearing was held on 
November 9, 2009.  Claimant participated.  Employer participated through Allison Goldfarb. 
 
ISSUE: 
 
The issue is whether claimant was discharged for reasons related to job misconduct sufficient to 
warrant a denial of benefits.   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having heard the testimony and having reviewed the evidence in the record, the administrative 
law judge finds:  On May 26, 2009 claimant quit her job at Synovate to accept a work/study 
position with Indian Hills Community College in the school library.  Continued work was 
available. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant voluntarily left 
the employment to accept employment elsewhere. 
 
Iowa Code § 96.5-1-a provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:   
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department.  But the individual 
shall not be disqualified if the department finds that:   
 
a.  The individual left employment in good faith for the sole purpose of accepting other or 
better employment, which the individual did accept, and the individual performed 
services in the new employment. Benefits relating to wage credits earned with the 
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employer that the individual has left shall be charged to the unemployment 
compensation fund.  This paragraph applies to both contributory and reimbursable 
employers, notwithstanding section 96.8, subsection 5. 

 
Iowa Code § 96.19-18-g(6) provides:   
 

g.  The term "employment" shall not include:  
 
(6)  Service performed in the employ of a school, college, or university if such service is 
performed by a student who is enrolled and is regularly attending classes at such school, 
college or university or by the spouse of such student, if such spouse is advised, at the 
time such spouse commences to perform such service, that the employment of such 
spouse to perform such service is provided under a program to provide financial 
assistance to such student by such school, college, or university, and such employment 
will not be covered by any program of unemployment insurance.  
 
Service performed by an individual who is enrolled at a nonprofit or public educational 
institution which normally maintains a regular faculty and curriculum and normally has a 
regularly organized body of students in attendance at the place where its educational 
activities are carried on, as a student in a full-time program taken for credit at such 
institution, which combines academic instruction with work experience, if the service is 
an integral part of the program and the institution has so certified to the employer, except 
that this subparagraph does not apply to service performed in a program established for 
or on behalf of an employer or group of employers.  
 
Service performed in the employ of a hospital if such service is performed by a patient of 
the hospital.  

 
Since continued work was available, the separation was without good cause attributable to the 
employer.  Because claimant left to accept a work/study position, and that is not considered 
employment, claimant does not qualify for benefits under the statute.   
 
DECISION: 
 
The October 6, 2009, reference 01, decision is affirmed.  The claimant voluntarily left without 
good cause attributable to the employer and the subsequent position with the educational 
institution is not considered employment.  Benefits are withheld until such time as the claimant 
works in and has been paid wages equal to ten times her weekly benefit amount, provided she 
is otherwise eligible. 
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