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Section 96.5-7 – Vacation Pay Correctly Deducted 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from a representative’s decision dated September 24, 2014 
(reference 01) which held claimant ineligible to receive unemployment insurance benefits for the 
three weeks ending April 19, 2014; finding that the claimant was received or was entitled to 
receive vacation pay which was considered to be wages equal to or exceeded of her weekly 
benefit amount.  After due notice was provided, a telephone hearing was held October 28, 2014.  
Claimant participated.  The employer participated by Ms. Mary Sandry, Company Manager.   
 
ISSUE: 
 
At issue is whether the claimant received vacation pay at separation and if the amount is 
deductible from benefits and, if so, for the correct period.   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds: 
The claimant was separated from her employment with Sandry Fire Supply LLC on March 26, 
2014 and received vacation pay in the amount of $2025; based upon a most recent rate of pay.  
The employer did designate the period of time to which the vacation pay was to be applied.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the vacation pay was 
correctly deducted for the correct period.   
 
Iowa Code § 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an 
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation, 
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19, 
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
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b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make 
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", 
if the period therein described has been designated by the employer as therein provided, 
a sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, 
or deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, 
the individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to 
the individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not 
be deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess 
of one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted 
for any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
 
e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  
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Iowa Admin. Code r. 871-24.16(3) provides: 
 

(3)  If the employer fails to properly notify the department within ten days after the 
notification of the filing of the claim that an amount of vacation pay, either paid or owed, 
is to be applied to a specific vacation period, the entire amount of the vacation pay shall 
be applied to the one-week period starting on the first workday following the last day 
worked as defined in subrule 24.16(4).  However, if the individual does not claim benefits 
after layoff for the normal employer workweek immediately following the last day worked, 
then the entire amount of the vacation pay shall not be deducted from any week of 
benefits. 

 
Because the employer did designate the time period to which the vacation pay is to apply, 
the entire amount was correctly not deducted from the claimant’s first week of benefits following 
her separation.  At the time that Ms. Shanahan claimed benefits, she reported the amount and 
was unaware that the employer would designate a period of time of which the amount should be 
applied.   
 
DECISION: 
 
The decision dated September 24, 2014 (reference 01) is affirmed.  The vacation was properly 
deducted for the correct period.   
 
 
 
 
__________________________________ 
Terry Nice 
Administrative Law Judge 
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