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STATEMENT OF THE CASE:

The claimant filed a timely appeal from the January 10, 2020, (reference 05) decision that
deducted severance pay and holiday pay from benefits. After due notice was issued, a
telephone conference hearing was held on February 4, 2020. Claimant participated. Employer
did not participate. The administrative law judge took official notice of the administrative record
including the fact-finding documents.

ISSUE:

Did the claimant receive severance pay and or holiday pay and if so, was it correctly deducted
from benefits?

FINDINGS OF FACT:

Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds: The
claimant was separated on November 26, 2019, and she later received severance pay and
holiday pay. Employer reported that claimant was entitled to $387.00 during the week ending
December 21, 2019 for severance pay, and entitled to receive $278.00 for holiday pay.

Claimant did not physically receive the payments from employer until January 10, 2020. The
calculations were made by employer showing what amounts were paid for severance and
holiday pay during the first week of December, 2019. Claimant filed her claims in good faith,
and reported that he she had not received severance pay or holiday pay for the week ending
December 21, 2019. She was entitled to those amounts during that week.

REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW:

For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant was entitled to
receive severance pay and holiday pay, which was correctly deducted from benefits.
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lowa Code section 96.5(5) provides:

An individual shall be disqualified for benefits, regardless of the source of the individual's
wage credits:

5. Other compensation.

a. For any week with respect to which the individual is receiving or has received
payment in the form of any of the following:

(1) Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.

(2) Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any
state or under a similar law of the United States.

(3) A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are
affected by the base period employment or the remuneration for the base period
employment. However, this subparagraph shall only be applicable if the base period
employer has made one hundred percent of the contribution to the plan.

b. Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be
due under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise
eligible, benefits reduced by the amount of the remuneration. Provided further, if
benefits were paid for any week under this chapter for a period when benéefits,
remuneration or compensation under paragraph "a", subparagraph (1), (2), or (3), were
paid on a retroactive basis for the same period, or any part thereof, the department shall
recover the excess amount of benefits paid by the department for the period, and no
employer's account shall be charged with benefits so paid. However, compensation for
service-connected disabilities or compensation for accrued leave based on military
service by the beneficiary with the armed forces of the United States, irrespective of the
amount of the benefit, does not disqualify any individual otherwise qualified from any of
the benefits contemplated herein. A deduction shall not be made from the amount of
benefits payable for a week for individuals receiving federal social security pensions to
take into account the individuals’ contributions to the pension program.

lowa Admin. Code r. 871-24.13(3)c provides:
(3) Fully deductible payments from benefits. The following payments are considered as
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar
basis:

c. Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay and dismissal pay.
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lowa Admin. Code r. 871-24.13(4)b provides:

(4) Nondeductible payments from benefits. The following payments are not considered
as wages and are not deductible from benefits:

b. Bonuses. The bonus payment is only nondeductible when based on service
performed by the individual before the period in which the individual is also claiming
benefits.

lowa Code section 96.5(7) provides:

An individual shall be disqualified for benefits, regardless of the source of the individual's
wage credits:

7. Vacation pay.

a. When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation,
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19,
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.

b. When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay
allowance, or as pay in lieu of vacation. The amount of a payment or obligation to make
payment, is deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be
applied as provided in paragraph "c" of this subsection 7.

c. Of the wages described in paragraph "a" or paragraph "b", a sum equal to the wages
of such individual for a normal workday shall be attributed to, or deemed to be payable
to the individual with respect to, the first and each subsequent workday in such period
until such amount so paid or owing is exhausted, not to exceed five workdays. Any
individual receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for
benefits for any week in which the sums equal or exceed the individual's weekly benefit
amount. If the amount is less than the weekly benefit amount of such individual, the
individual's benefits shall be reduced by such amount.

d. Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the
period of unemployment attributable to the employer then payments made by the
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of
five workdays and such payments or the value of such obligations shall not be deducted
for any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is
otherwise entitled to receive under this chapter.

e. If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.
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lowa Admin. Code r. 871-24.16(3) provides:

(3) If the employer fails to properly notify the department within ten days after the
notification of the filing of the claim that an amount of vacation pay, either paid or owed,
is to be applied to a specific vacation period, the entire amount of the vacation pay shall
be applied to the one-week period starting on the first workday following the last day
worked as defined in subrule 24.16(4). However, if the individual does not claim benefits
after layoff for the normal employer workweek immediately following the last day worked,
then the entire amount of the vacation pay shall not be deducted from any week of
benefits.

The general policy underlying the deductibility of “vacation pay” from benefit eligibility is “that
even though one is unemployed during certain weeks, he or she is not entitled to unemployment
benefits for weeks if receiving or having received vacation pay therefor.” Lefebure Corp. v. lowa
Dep't of Job Serv., 341 N.W.2d 768, 771 (lowa 1983); see also, 14 A.L.R.4th 1175 §2(a)
(1982). Thus, “vacation pay” is deductible because it is considered a form of “wage,” which the
statute further defines as any “remuneration for personal services . . .” lowa Code § 96.19(41).
The purpose behind all the deductible payment provisions of the unemployment law is to
prevent claimants from receiving benefits for any week or portion thereof in which they are also
receiving a wage substitute payment from their employer. The law states that vacation pay
deductibility for Ul benefits will apply only to the first five workdays after separation of
employment.

Claimant was sent a paper check for severance pay and vacation pay that were paid to her by
employer. She later received a payment in the amount of $387.00 for that week for severance
pay, and $278.00 for holiday pay. Therefore, severance pay and holiday pay amounts were
correctly deducted for the One- week period ending December 21, 2019.

DECISION:

The January 10, 2020, (reference 05) decision is affirmed. The severance pay and holiday
were correctly deducted.

Duane L. Golden
Administrative Law Judge
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