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Section 96.5-7 – Vacation Pay 
 
STATEMENT OF THE CASE: 

 
Jack L. Ver Helst (claimant) appealed a representative’s January 26, 2007 decision 
(reference 01) that concluded the claimant was ineligible for benefits for the two weeks ending 
January 20, 2007 due to receipt of vacation pay received from Young Men’s Christian 
Association (employer).  After hearing notices were mailed to the parties’ last-known addresses 
of record, a telephone hearing was held on February 12, 2007.  The claimant participated in the 
hearing.  Tami Ruppel appeared on the employer’s behalf.  During the hearing, Exhibits A-1, 
A-2, Claimant’s A and Claimant’s B were entered into evidence.  Based on the evidence, the 
arguments of the parties, and the law, the administrative law judge enters the following findings 
of fact, reasoning and conclusions of law, and decision. 
 
ISSUE:   
 
Was the claimant’s vacation pay properly allocated and deducted? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant started working for the employer on September 1, 2005 with seniority credit given 
for employment with another employer.  He worked full time as aquatics program director on a 
salary basis, being paid $1,350.00 each two weeks.  His last day physically worked was 
August 18, 2006; a separation occurred as of that day.  Pursuant to agreement reached on or 
by August 18 with the employer, he received his regular paychecks as severance pay through 
the pay period ending December 23, with his last paycheck issued on December 29, 2006.  
Accordingly, the claimant received his regular paycheck on August 25 for the pay period from 
August 6 through August 19, 2006.  He received his next paycheck as scheduled on 
September 8, covering the pay period from August 20 through September 2, 2006.  In addition, 
however, on August 31 the employer issued an extra paycheck in the gross amount of 
$1,358.84.  In contrast to the regular paychecks, which bore the designation of “salary” as the 
earnings description, this check bore the designation “taxable adj,” and the amount represented 
the claimant’s unused vacation balance as of August 18. 
 
Upon the expiration of his severance pay payments, the claimant established an unemployment 
insurance benefit year effective December 31, 2006.  A notice of his claim was sent to the 
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employer, to which the employer made a timely response.  In that response the employer 
marked that the claimant had received severance pay from August 20 through December 31, 
2006 and that he had received vacation pay for 80.5 hours paid out on August 31, 2006 in the 
gross amount of $1,358.84.  The employer did not designate on the form the period to which it 
was applying the vacation.  When the Agency representative reviewed this information, the 
representative attributed the vacation pay to the two-week period beginning December 31, 2006 
and ending January 20, 2007. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
If vacation pay was received by the claimant and was properly allocated to a period of 
unemployment, it must be deducted from the claimant’s unemployment insurance benefit 
eligibility. 
 
Iowa Code § 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an 
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation, 
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19, 
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make 
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a 
sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or 
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
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d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
 
e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  

 
871 IAC 24.16(3) provides: 
 

(3)  If the employer fails to properly notify the department within ten days after the 
notification of the filing of the claim that an amount of vacation pay, either paid or owed, 
is to be applied to a specific vacation period, the entire amount of the vacation pay shall 
be applied to the one-week period starting on the first workday following the last day 
worked as defined in subrule 24.16(4).  However, if the individual does not claim benefits 
after layoff for the normal employer workweek immediately following the last day worked, 
then the entire amount of the vacation pay shall not be deducted from any week of 
benefits. 

 
First, the employer did not designate the period to which it believed the vacation should be 
applied; therefore, under the rule at worst the vacation would have all been applied to the week 
ending August 26, 2006.  However, more critically, the claimant did not file a claim for 
unemployment insurance benefits until substantially after his last day worked.  Even extending 
the “last day worked” to be the last day of the pay period for which he was paid severance pay, 
that was December 23, 2006, and he did not file for benefits for the following week, so that 
under the first portion of the rule the vacation pay would all have been applicable to the week 
ending December 30, 2006, and further, to the same effect, under the second portion of the rule 
the entire amount of the vacation pay would not be deducted from any week of benefits.  
Benefits are allowed as of December 31, 2006, provided the claimant is otherwise eligible. 
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DECISION: 
 
The representative’s January 26, 2007 decision (reference 01) is reversed. The vacation pay 
was not correctly deducted.  Vacation pay did not apply to any week after December 31, 2006.  
Benefits are allowed, provided the claimant is otherwise eligible, effective December 31, 2006. 
 
 
 
 
 
__________________________________ 
Lynette A. F. Donner  
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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