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Iowa Code § 96.5(5)c – Receipt of Pension 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from the March 15, 2011 (reference 01) decision that 
deducted a lump sum pension payment from benefits.  After due notice was issued, a telephone 
conference hearing was held on April 13, 2011.  Claimant participated with his spouse Julie 
Rahbusch.  Employer did not respond to the hearing notice instructions and did not participate.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether the pension amount was correctly deducted.   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having heard the testimony and having reviewed the evidence in the record, the administrative 
law judge finds:  Claimant is employed at Pella Corporation was temporarily separated from 
employment on January 10, 2011 when he was placed on a long-term layoff until May 23, 2011.  
He withdrew $17,647.06 from his 401(k) fund to apply to taxes, penalty and a down payment for 
his home purchase.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the pension was not 
deducted correctly. 
 
Iowa Code § 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
 
a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
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b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this paragraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected disabilities 
or compensation for accrued leave based on military service, by the beneficiary, with the 
armed forces of the United States, irrespective of the amount of the benefit, does not 
disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits contemplated 
herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits payable for a week 
for individuals receiving federal social security pensions to take into account the 
individuals’ contributions to the pension program.   

 
Because the lump sum payment of funds was not predicated upon the claimant’s retirement or 
separation from employment but for a home down payment, which is a reason other than a 
“periodic payment” of funds contemplated for retirement living expenses in the plain language of 
the statute, and the payment is subject to the applicable early withdrawal income taxes and 
penalty as would be the case for medical or educational expenses prior to retirement age, the 
funds are not considered to be in the form of a “periodic payment” of pension or retirement 
benefits and are not deductible from benefits.   
 
DECISION: 
 
The March 15, 2011 (reference 01), decision is reversed.  The lump sum is not deductible from 
benefits.  The benefits withheld shall be paid to claimant, provided he is otherwise eligible.   
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