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Section 96.7-2-a(2) – Charges to the Employer 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The employer appealed an unemployment insurance decision dated June 21, 2007, 
reference 03, that concluded it was subject to charge for benefits paid to the claimant.  A 
telephone hearing was held on July 17, 2007.  The parties were properly notified about the 
hearing.  The claimant failed to participate in the hearing.  Amy Vandermeulen participated in 
the hearing on behalf of the employer. 
 
ISSUE: 
 
Is the employer subject to charge for benefits paid to the claimant? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant applied to be on the substitute teaching list in the 2005-2006 school year and 
worked some time during the period from February 26 to March 24, 2007.  Substitute teachers 
work temporary assignments, and then are on call for future assignments on an as-needed 
basis.  There is no information as to whether the claimant was offered any additional 
assignments after March 24, 2006.  Employees on the substitute teaching list remain on the list 
unless they asked to be removed.  The employer would have sent a letter to the claimant at the 
end of the 2005-2006 school year informing her to contact the employer if she did not want to be 
on the substitute teaching list for the 2006-2007 school year.  There is no information about 
whether the claimant received the letter because it was sent to a Dubuque address and the 
clamant apparently lives in Chicago Heights, Illinois. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
Iowa Code § 96.7-2-a(2) provides that the amount of benefits paid to an eligible individual shall 
be charged against the account of the employers in the base period unless the individual is still 
employed by a base period employer at the time the individual is receiving the benefits and is 
receiving the same employment from the employer that the individual received during the 
individual's base period or the individual has been discharged for work-connected misconduct or 
voluntarily quit employment without good cause attributable to the employer or refused suitable 
work without good cause.  
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The evidence does not establish grounds for relieving the employer from charge for benefits 
based on the wages it paid the claimant.  Instead, the evidence supports a determination that 
the claimant worked a temporary work assignment and completed the assignment.  There is no 
evidence that the claimant is still employed by the employer receiving the same employment as 
during the base period since there is no evidence of any work available after the claimant 
worked in 2006.  She did not quit, was not discharged, and did not refuse any offered work. 
 
DECISION: 
 
The unemployment insurance decision dated June 21, 2007, reference 03, is affirmed.  The 
employer is subject to charge for benefits based on the wages paid to the claimant. 
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