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STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from the March 5, 2010 (reference 01) decision that denied 
benefits.  After due notice was issued, a telephone conference hearing was held on April 28, 
2010.  Claimant participated.  Employer did not respond to the hearing notice instructions and 
did not participate.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether claimant is able to and available for work effective January 24, 2010 and if 
she meets the definition of being considered partially unemployed..   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having heard the testimony and having reviewed the evidence in the record, the administrative 
law judge finds:  Claimant was hired to work part-time, at least 20 to 25 hours per week.  The 
employer assured her it would work around her childrens’ schedules.  From January 17 
through 23, 2010 she was assigned no work hours.  The employer told her not to come in as 
scheduled on March 17, 19 and April 1, 2010 because they had to cut hours.  Others also had 
their hours cut.  She was able and available to work her regular hours.  Supervisor Jill 
Baumhover told her the store was cutting hours in other departments as well.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant is partially 
unemployed effective January 24, 2010. 
 
Iowa Code § 96.4-3 provides:   
 

An unemployed individual shall be eligible to receive benefits with respect to any week 
only if the department finds that:   
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3.  The individual is able to work, is available for work, and is earnestly and actively 
seeking work.  This subsection is waived if the individual is deemed partially 
unemployed, while employed at the individual's regular job, as defined in section 96.19, 
subsection 38, paragraph "b", unnumbered paragraph 1, or temporarily unemployed as 
defined in section 96.19, subsection 38, paragraph "c".  The work search requirements 
of this subsection and the disqualification requirement for failure to apply for, or to accept 
suitable work of section 96.5, subsection 3 are waived if the individual is not disqualified 
for benefits under section 96.5, subsection 1, paragraph "h".  

 
Iowa Code § 96.19-38 provides:   
 

"Total and partial unemployment".  
 
a.  An individual shall be deemed "totally unemployed" in any week with respect to which 
no wages are payable to the individual and during which the individual performs no 
services.  
 
b.  An individual shall be deemed partially unemployed in any week in which, while 
employed at the individual's then regular job, the individual works less than the regular 
full-time week and in which the individual earns less than the individual's weekly benefit 
amount plus fifteen dollars.  
 
An individual shall be deemed partially unemployed in any week in which the individual, 
having been separated from the individual's regular job, earns at odd jobs less than the 
individual's weekly benefit amount plus fifteen dollars.  
 
c.  An individual shall be deemed temporarily unemployed if for a period, verified by the 
department, not to exceed four consecutive weeks, the individual is unemployed due to 
a plant shutdown, vacation, inventory, lack of work or emergency from the individual's 
regular job or trade in which the individual worked full-time and will again work full-time, 
if the individual's employment, although temporarily suspended, has not been 
terminated.  

 
Iowa Code § 96.7-2-a(2) provides:   
 

2.  Contribution rates based on benefit experience.  
 
a.  (2)  The amount of regular benefits plus fifty percent of the amount of extended 
benefits paid to an eligible individual shall be charged against the account of the 
employers in the base period in the inverse chronological order in which the employment 
of the individual occurred.  
 
However, if the individual to whom the benefits are paid is in the employ of a base period 
employer at the time the individual is receiving the benefits, and the individual is 
receiving the same employment from the employer that the individual received during 
the individual's base period, benefits paid to the individual shall not be charged against 
the account of the employer.  This provision applies to both contributory and 
reimbursable employers, notwithstanding subparagraph (3) and section 96.8, subsection 
5.  
 
An employer's account shall not be charged with benefits paid to an individual who left 
the work of the employer voluntarily without good cause attributable to the employer or 



Page 3 
Appeal No. 10A-UI-04031-LT 

 
to an individual who was discharged for misconduct in connection with the individual's 
employment, or to an individual who failed without good cause, either to apply for 
available, suitable work or to accept suitable work with that employer, but shall be 
charged to the unemployment compensation fund. This paragraph applies to both 
contributory and reimbursable employers, notwithstanding section 96.8, subsection 5.  
 
The amount of benefits paid to an individual, which is solely due to wage credits 
considered to be in an individual's base period due to the exclusion and substitution of 
calendar quarters from the individual's base period under section 96.23, shall be 
charged against the account of the employer responsible for paying the workers' 
compensation benefits for temporary total disability or during a healing period under 
section 85.33, section 85.34, subsection 1, or section 85A.17, or responsible for paying 
indemnity insurance benefits.  

 
Because the claimant is currently employed less than her regular part-time hours, she is 
considered partially unemployed.  Benefits may be allowed based upon reporting of weekly 
earnings.  For whatever period the employer is not offering the same wages and hours as 
contemplated in the contract of hire, it may be liable for benefit charges to its account.   
 
DECISION: 
 
The March 5, 2010 (reference 01) decision is reversed.  The claimant is partially unemployed 
and benefits are allowed, provided she is otherwise eligible.  She is required to report gross 
wages earned for each week of benefits claimed.  The account of employer (account number 
006488), may be liable for charges. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Dévon M. Lewis 
Administrative Law Judge 
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