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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Employer filed an appeal from a decision of a representative dated June 10, 2011, reference 01, 
which held claimant able and available for work.  After due notice, a telephone conference 
hearing was scheduled for and held on July 13, 2010.  Employer did not participate, having 
failed to be available at the number provided.  Claimant failed to respond to the hearing notice 
and did not participate.  
 
ISSUE: 
 
The issues are whether claimant is still employed at the same hours and wages and partially 
unemployed. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
No one participated in the hearing. The only evidence is the fact-finding notes that the claimant 
is working reduced hours and being sent home early due to a lack of work at the employer. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant is partially 
unemployed and the employer is not relieved of benefit charges. 
 
871 IAC 24.22(2)j(1)(2)(3) provides: 
 

Benefit eligibility conditions.  For an individual to be eligible to receive benefits the 
department must find that the individual is able to work, available for work, and earnestly 
and actively seeking work.  The individual bears the burden of establishing that the 
individual is able to work, available for work, and earnestly and actively seeking work.   
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j.  Leave of absence.  A leave of absence negotiated with the consent of both parties, 
employer and employee, is deemed a period of voluntary unemployment for the 
employee-individual, and the individual is considered ineligible for benefits for the period. 
 
(1)  If at the end of a period or term of negotiated leave of absence the employer fails to 
reemploy the employee-individual, the individual is considered laid off and eligible for 
benefits. 
 
(2)  If the employee-individual fails to return at the end of the leave of absence and 
subsequently becomes unemployed the individual is considered as having voluntarily 
quit and therefore is ineligible for benefits. 
 
(3)  The period or term of a leave of absence may be extended, but only if there is 
evidence that both parties have voluntarily agreed. 

 
Iowa Code section 96.19-38 provides:   
 

"Total and partial unemployment".  
 
a.  An individual shall be deemed "totally unemployed" in any week with respect to which 
no wages are payable to the individual and during which the individual performs no 
services.  
 
b.  An individual shall be deemed partially unemployed in any week in which, while 
employed at the individual's then regular job, the individual works less than the regular 
full-time week and in which the individual earns less than the individual's weekly benefit 
amount plus fifteen dollars.  
 
An individual shall be deemed partially unemployed in any week in which the individual, 
having been separated from the individual's regular job, earns at odd jobs less than the 
individual's weekly benefit amount plus fifteen dollars.  
 
c.  An individual shall be deemed temporarily unemployed if for a period, verified by the 
department, not to exceed four consecutive weeks, the individual is unemployed due to 
a plant shutdown, vacation, inventory, lack of work or emergency from the individual's 
regular job or trade in which the individual worked full-time and will again work full-time, 
if the individual's employment, although temporarily suspended, has not been 
terminated.  

 
Iowa Code section 96.7-2-a(2) provides:   
 

2.  Contribution rates based on benefit experience.  
 
a.  (2)  The amount of regular benefits plus fifty percent of the amount of extended 
benefits paid to an eligible individual shall be charged against the account of the 
employers in the base period in the inverse chronological order in which the employment 
of the individual occurred.  
 
However, if the individual to whom the benefits are paid is in the employ of a base period 
employer at the time the individual is receiving the benefits, and the individual is 
receiving the same employment from the employer that the individual received during 
the individual's base period, benefits paid to the individual shall not be charged against 
the account of the employer.  This provision applies to both contributory and 
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reimbursable employers, notwithstanding subparagraph (3) and section 96.8, subsection 
5.  
 
An employer's account shall not be charged with benefits paid to an individual who left 
the work of the employer voluntarily without good cause attributable to the employer or 
to an individual who was discharged for misconduct in connection with the individual's 
employment, or to an individual who failed without good cause, either to apply for 
available, suitable work or to accept suitable work with that employer, but shall be 
charged to the unemployment compensation fund. This paragraph applies to both 
contributory and reimbursable employers, notwithstanding section 96.8, subsection 5.  
 
The amount of benefits paid to an individual, which is solely due to wage credits 
considered to be in an individual's base period due to the exclusion and substitution of 
calendar quarters from the individual's base period under section 96.23, shall be 
charged against the account of the employer responsible for paying the workers' 
compensation benefits for temporary total disability or during a healing period under 
section 85.33, section 85.34, subsection 1, or section 85A.17, or responsible for paying 
indemnity insurance benefits.  

 
871 IAC 23.43(4)a provides in part: 
 

(4)  Supplemental employment.   
 
a.  An individual, who has been separated with cause attributable to the regular 
employer and who remains in the employ of the individual's part-time, base period 
employer, continues to be eligible for benefits as long as the individual is receiving the 
same employment from the part-time employer that the individual received during the 
base period.  The part-time employer's account, including the reimbursable employer's 
account, may be relieved of benefit charges.… 

 
Claimant is considered partially unemployed inasmuch as the current employer is not offering 
the same wages and hours as in the base period. The claimant is working less hours due to a 
lack of work for her to perform. 
 
DECISION: 
 
The June 10, 2011, reference 01, decision is affirmed.  Claimant is eligible to receive 
unemployment insurance benefits, provided claimant meets all other eligibility requirements. 
The employer’s account may be charged for benefits paid. 
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