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lowa Code § 96.5(7) — Vacation Pay

STATEMENT OF THE CASE:

The claimant filed a timely appeal from the November 17, 2008, reference 04, decision that
deducted vacation pay from benefits without having held a fact-finding interview pursuant to

871 IAC 24.9(2)b. After due notice was issued, a telephone conference hearing was held on
December 11, 2008. Claimant participated. Employer participated through Janey Huston.

ISSUE:

The issue is whether claimant received vacation pay at separation, if that amount is deductible
from benefits, and if so, for what period.

FINDINGS OF FACT:

Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds: The
claimant was laid off from her part-time (average of 15.75 hours each week) employment on
July 25, 2008. She received vacation or paid time off (PTO) pay in the amount of $1,329.64,
equivalent to 52.4 hours, based upon a rate of pay at $25.37 per hour. She was also paid
severance pay in the amount of $4,794.96, equivalent to 189 hours, based upon a rate of pay at
$25.37 per hour. The employer did designate the period of time to which the vacation and
severance pay was to be applied.

REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW:

For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the vacation pay was
deducted for the correct period.

lowa Code § 96.5-7 provides:
An individual shall be disqualified for benefits: ...

7. Vacation pay.
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a. When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation,
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19,
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.

b. When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as
provided in paragraph "c" of this subsection 7.

c. Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a
sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted. Any individual
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays,
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the
individual's benefits shall be reduced by such amount.

d. Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is
otherwise entitled to receive under this chapter. However, if the employer designates
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay,
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall
be deducted from benefits.

e. If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.

Because the employer did designate a time period to which the vacation pay is to apply, it was
correctly deducted from benefits. Using the figures stipulated by the parties, the severance and
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vacation pay should actually be deducted from benefits through the week ending November 8
and part of the week ending November 15, 2008. The administrative law judge will not issue a
decision modifying in favor of respondent employer because of the designation of the vacation
time as PTO, which also generally includes some form of sick leave. Employer’s reduction of
weeks designated generally covers that offset.

DECISION:

The November 17, 2008, reference 04, decision is affirmed. The vacation pay was deducted for
the correct period.

Dévon M. Lewis
Administrative Law Judge
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