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lowa Code 8§ 96.5(5) — Severance Pay
STATEMENT OF THE CASE:

The claimant filed a timely appeal from the September 10, 2015, (reference 06) decision that
deducted severance pay from benefits. After due notice was issued, a telephone conference
hearing was held on September 30, 2015. Claimant participated. Employer participated
through Emily Knapp, Human Resources Generalist.

ISSUE:

Did the claimant receive severance pay and if so, was it correctly deducted from benefits?
FINDINGS OF FACT:

Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds: The
claimant was separated on July 28, 2015, and did receive severance pay in the amount of
$865.30, equivalent to 80 hours, based upon a rate of pay at $10.80 per hour.

Claimant was separated on and received “severance” pay and but was not required to sign an
agreement to receive the payment. Severance pay is generally defined as money paid to an
employee who is dismissed because of a lack of work or other reasons beyond the employee's
control but does not require anything further in exchange.

REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW:

For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant did receive
severance pay, which was correctly deducted from benefits.

lowa Code § 96.5-5 provides:
An individual shall be disqualified for benefits:

5. Other compensation. For any week with respect to which the individual is receiving
or has received payment in the form of any of the following:
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a. Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.

b. Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any
state or under a similar law of the United States.

c. A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are
affected by the base period employment or the remuneration for the base period
employment. However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a
payment under this paragraph, the reduction shall be decreased by the same
percentage as the percentage contribution of the individual to the plan under which the
payment is made.

Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible,
benefits reduced by the amount of the remuneration. Provided further, if benefits were
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be
charged with benefits so paid. However, compensation for service-connected
disabilities or compensation for accrued leave based on military service, by the
beneficiary, with the armed forces of the United States, irrespective of the amount of the
benefit, does not disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits
contemplated herein. A deduction shall not be made from the amount of benefits
payable for a week for individuals receiving federal social security pensions to take into
account the individuals’ contributions to the pension program.

lowa Admin. Code r. 871-24.13(3)c provides:
(3) Fully deductible payments from benefits. The following payments are considered as
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar
basis:
c. Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay and dismissal pay.

lowa Admin. Code r. 871-24.13(4)b provides:

(4) Nondeductible payments from benefits. The following payments are not considered
as wages and are not deductible from benefits:

b. Bonuses. The bonus payment is only nondeductible when based on service
performed by the individual before the period in which the individual is also claiming
benefits.
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Employer did provide the amount paid, and when those amounts should be applied. Therefore,
the entire amount of severance pay was correctly deducted for the two-week period ending
August 11, 2015.

DECISION:

The September 10, 2015, (reference 06) decision is affirmed. The severance pay was correctly
deducted.

Duane L. Golden
Administrative Law Judge
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