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Section 96.5-1 – Leave for Non-Work Related Reason 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Jose M. Garcia-Rios (claimant) appealed a representative’s August 5, 2008 decision 
(reference 01) that concluded he was not qualified to receive benefits, and the account of 
Supreme Staffing, Inc. (employer) would not be charged because the claimant became 
voluntarily unemployed on December 17, 2007 when his physician restricted him from working 
for medical reasons.  After hearing notices were mailed to the parties’ last-known addresses of 
record, a telephone hearing was held on August 25, 2008.  The claimant participated in the 
hearing.  The employer was not available for the hearing.  No one appeared on the employer’s 
behalf.  Angela Irellano translated the hearing.  Based on the evidence, the arguments of the 
claimant, and the law, the administrative law judge enters the following findings of fact, 
reasoning and conclusions of law, and decision. 
 
ISSUE: 
 
Did the claimant voluntarily leave his employment for reasons that qualify him to receive 
benefits? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant has worked about three years for the employer.  When the claimant worked, he 
worked full time.   
 
December 17, 2007, was the claimant’s last day of work.  After the claimant went to a doctor for 
health reasons, the doctor restricted the claimant from working.  The claimant gave the 
employer a copy of this work restriction.   
 
The claimant’s doctor released him to return work without any restriction as of August 6, 2008.  
Since the claimant has been released to work, he has not contacted the employer about 
returning to his regular job.    
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REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
A claimant is not qualified to receive unemployment insurance benefits if he voluntarily leaves 
employment without good cause attributable to the employer.  Iowa Code section 96.5-1.  When 
a claimant leaves employment upon the advice of a physician and immediately informs the 
employer he is unable to work, a claimant is not disqualified from receiving benefits if the 
employer does not have work available for him after the claimant has been released to work and 
offers to return to his regular job.  Iowa Code section 96.5-1-d.  
 
The claimant asserted during the hearing that his physician has not released him to return to 
work.  However, Department records indicate the claimant’s physician released him to return to 
work without any work restrictions as of August 6, 2008.  Since a claimant must be able to and 
available for work any week he files a claim for benefits, the administrative law judge assumes 
the claimant did not fully understand a question as to whether his physician has released him to 
return to work.   
 
Even though the claimant has been released to work without any work restrictions as of 
August 6, 2008, he is not currently eligible to receive benefits because he has not contacted the 
employer and offered to return to work.  If the claimant contacts the employer by September 10, 
and offers to return to work to work at his former job but the employer does not have work for 
the claimant, the claimant can reopen his claim for benefits so the Department can determine at 
that time if the claimant is eligible to receive benefits as of the date he offered to return to 
regular job (sometime subsequent to August 25).   
 
The claimant asserted he was frustrated because the employer does not offer insurance even 
though the claimant has worked for the employer for three years.  While health insurance is 
often a benefit an employee desires, if the claimant decides he does not want to return to work 
because the employer does not offer health insurance benefits, this would establish that he quit 
his employment (sometime after August 6, 2008) for reasons that do not qualify him to receive 
benefits.   
 
DECISION: 
 
The representative’s August 5, 2008 decision (reference 01) is modified, but the modification 
has no legal consequence.  On December 17, 2007, the claimant had to leave his employment 
because his physician restricted him from working.  The claimant’s physician did not release the 
claimant to work without any work restrictions until August 6, 2008.  If the claimant contacts the 
employer by September 10, 2008, and offers to return to work at his regular job, but the 
employer does not have any work for the claimant, the claimant is eligible to receive benefits as 
of the date he personally offers to return to work for the employer.  If the claimant does not offer 
to return to work for the employer, he has voluntarily quit his employment for reasons that do not 
qualify him to receive benefits.  He would then be disqualified from receiving unemployment 
insurance benefits as of June 22, 2008.  This disqualification continues until he has been paid 
ten times his weekly benefit amount for insured work, provided he is otherwise eligible.   
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(Since the claimant’s physician did not release the claimant to return to work until August 6, 
2008, and a decision has already been made on the issue of the claimant’s ability and 
availability for work, the claimant is not eligible to receive benefits from June 22 to August 6, 
2008.)   
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