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Iowa Code § 96.3(5)b – Training Extension Benefits 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Claimant appealed the March 26, 2012 (reference 02) representative’s decision that denied 
training extension benefits.  After due notice was issued, a telephone hearing was held on 
April 18, 2012.  The claimant participated.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether the claimant is eligible to receive training extension benefits (TEB). 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The administrative law judge, having heard the testimony and considered all of the evidence in 
the record, finds that:  The claimant was involuntarily separated from her employment as a 
home health aide at Girling Health in December 21, 2011 because of the closure of the office, 
but not the business, and filed a claim for benefits with an effective date of December 25, 2011.  
Claimant has not exhausted all benefit payments on regular and extension unemployment 
insurance benefits.  The application for TEB was submitted in March 2012 before the end of the 
initial benefit year.  In August 2011 the claimant started going to school at Kaplan University to 
receive an associate degree as a paralegal and expects to complete that training in November 
2012.  The claimant’s area of study is for an occupation that is considered to be a state-wide 
high demand occupation (HDO) as defined by Iowa Workforce Development (IWD).  She is 
making satisfactory progress.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow the administrative law judge concludes the claimant is not eligible to 
receive training extension benefits. 
 
There are specific requirements before a claimant may qualify for training extension benefits:  1) 
The claimant must meet the minimum requirements for unemployment benefits; 2) the 
claimant’s separation must have been from full-time work in a declining occupation or the 
claimant must have been involuntarily separated from full-time work due to a permanent 
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reduction of operations;  3)  the claimant must be in a job training program that has been 
approved by the Department; 4) the claimant must have exhausted all regular and emergency 
unemployment benefits; 5) the claimant must have been in the training program at the time 
regular benefits are exhausted; 6) the training must fall under one of the following three 
categories: a) it must be for a high demand or high technology occupation as defined by Iowa 
Workforce Development; b) it must be for a high-tech occupation or training approved under the 
Workforce Investment Act (WIA); c) it must be an approved program for a GED; and 7) the 
claimant must be enrolled and making satisfactory progress towards completing the training.  
Iowa Code § 96.3(5)b(5). 
 
In the case herein, the claimant did not establish the above criteria because she was not 
separated from a declining occupation, a permanent reduction of operations, or a seasonal 
occupation.  Therefore, she does not qualify for training extension benefits. 
 
DECISION: 
 
The March 26, 2012 (reference 02) representative’s decision is affirmed.  The claimant is not 
eligible to receive training extension benefits.   
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Dévon M. Lewis 
Administrative Law Judge 
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