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STATEMENT OF THE CASE: 

 
Andrea L. Epping (claimant) appealed a representative’s December 13, 2010 decision 
(reference 03) that concluded the claimant was ineligible for benefits for the four weeks ending 
June 13, 2009 due to receipt of vacation pay from National Hospice Management, also doing 
business as Beacon of Hope Hospice, Inc. (employer).  After hearing notices were mailed to the 
parties’ last-known addresses of record, a telephone hearing was held on January 24, 2011.  
This appeal was consolidated for hearing with one related appeal, 10A-UI-17038-DT.  The 
claimant participated in the hearing.  The employer failed to respond to the hearing notice and 
provide a telephone number at which a witness or representative could be reached for the 
hearing and did not participate in the hearing.  Based on the evidence, the arguments of the 
claimant, and the law, the administrative law judge enters the following findings of fact, 
reasoning and conclusions of law, and decision. 
 
ISSUE:   
 
Did the claimant receive vacation pay properly allocated and deducted from her benefit 
eligibility? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant started working for the employer on October 31, 2005.  She most recently worked 
full-time as administrator of the employer’s Davenport, Iowa branch.  She was paid on a salary 
basis, plus some hourly pay for on-call work.  The claimant’s last day of work was May 19, 
2009.  At that time, she was given a final paycheck in the amount of $6,329.56, of which 
$5,586.80 (representing about 154 hours of pay) was a payout of her accrued paid time off 
bank. 
 
The claimant established an unemployment insurance benefit year effective May 17, 2009.  She 
filed weekly claims for four weeks, ending June 13, 2009.  She reported all of the salary and 
paid time off she received in her final check on her first weekly claim effective May 23, 2009, 
and so received no benefits for that week. 
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The employer does not offer separate vacation time, but rather provides “paid time off” or PTO 
to cover sick time, vacation time, and any other need for an absence from work.  There is no 
breakdown as to what portion is attributable to what category; an employee can take as much of 
the available PTO as she wishes for whichever suits her. 
 
A notice of the filing of this claim was sent to the employer’s representative on May 26, 2009, 
and the employer’s representative responded on June 3 reporting that $5,586.80 was paid out 
to the claimant as accrued vacation.  The employer’s representative did not separately mark the 
portion on the form designating the amount as “vacation pay,” and did not designate a “from 
date” or a “thru date” for the allocation of the “vacation pay.”  The Agency representative who 
subsequently reviewed the filing allocated the payment through the four-week period beginning 
May 17 and ending June 13. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
If vacation pay was or will be received by the claimant and was properly allocated to a period of 
unemployment, it must be deducted from the claimant’s unemployment insurance benefit 
eligibility; the vacation pay paid or owed “shall be attributed to, or deemed to be payable to the 
individual with respect to, the first and each subsequent workday in such period until such 
amount so paid or owing is exhausted.”  Iowa Code § 96.5-7.  If the vacation time would 
normally cover more than one week and the employer wishes to have the vacation pay 
distributed evenly throughout the period to which the vacation pay could be allocated, it must 
make a timely report to the Agency making that designation.  871 IAC 24.16(3). 
 
Iowa Code section 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an 
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation, 
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19, 
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make 
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a 
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sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or 
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
 
e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  

 
871 IAC 24.16(3) provides: 
 

(3)  If the employer fails to properly notify the department within ten days after the 
notification of the filing of the claim that an amount of vacation pay, either paid or owed, 
is to be applied to a specific vacation period, the entire amount of the vacation pay shall 
be applied to the one-week period starting on the first workday following the last day 
worked as defined in subrule 24.16(4).  However, if the individual does not claim benefits 
after layoff for the normal employer workweek immediately following the last day worked, 
then the entire amount of the vacation pay shall not be deducted from any week of 
benefits. 

 
First, the administrative law judge notes that the employer’s representative did not properly 
make an allocation of the “vacation pay” to any period of time; and so even treated as vacation 
pay, under the rule all of the pay would all be allocated to the first week of the claim, the week 
ending May 23, 2009. 
 
Further, the payment was not in fact “vacation pay.”  The law specifically states that payment for 
unused sick leave is not considered wages for unemployment insurance purposes, which 
means it is not deductible from benefits.  871 IAC 24.13(4) d.  The evidence establishes the 
employer's PTO time is a hybrid or mixture of vacation and sick leave.  There is no breakdown 
of the percentage of vacation and sick leave time that has been attributed to the PTO time.  
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Therefore, there is no way to divide the unused “vacation” pay from the unused “sick leave” pay; 
arguably, it could all have been used as “sick leave.”   
 
The closest Agency rule addressing the hybrid “PTO” leave is a rule regarding “excused 
personal leave.”  Iowa Administrative Code 871 IAC 24.13(3)(b) provides as follows: 
 

Fully deductible payments from benefits. The following payments are considered as 
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar for dollar 
basis:  
 
b. Excused personal leave. Excused personal leave, also referred to as casual pay or 
random pay, is personal leave with pay granted to an employee for absence from the job 
because of personal reasons. It shall be fully deductible only when taken in conjunction 
with a scheduled period of vacation in which case it shall be treated as vacation and be 
fully deductible in the manner prescribed in rule 24.16(96). 
 

Paid time off (PTO) is at least a close equivalent to “excused personal leave,” essentially paid 
time that an employee accrues and that can be used for sick leave, vacation leave, or other 
personal time off.  Therefore, under this rule PTO would only treated as vacation pay if the time 
off is taken during

 

 the employment.  Here also PTO would not be treated as vacation pay if it is 
paid out in connection with the separation from employment, and therefore would not be 
deductible from the claimant’s unemployment insurance benefit eligibility.  While certainly in 
good faith, the employer erroneously reported the PTO as vacation pay in the employer's 
response to the notice of claim.   

Based on the evidence in the record and application of the appropriate law, the administrative 
law judge concludes that the claimant did not receive “vacation pay” that was deductible from 
her unemployment insurance benefits.   Effective May 19, 2009, benefits are allowed without 
offset for vacation pay, if the claimant is otherwise eligible. 
 
DECISION: 
 
The representative’s December 13, 2010 decision (reference 03) is reversed.  The claimant did 
not receive deductible “vacation pay;” no deduction shall be made for the PTO pay she 
received.  Benefits are allowed, provided the claimant is otherwise eligible, effective May 17, 
2009. 
 
 
 
 
 
__________________________________ 
Lynette A. F. Donner  
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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