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STATEMENT OF THE CASE: 

 
The claimant filed a timely appeal from the April 30, 2009, reference 03, decision that deducted 
severance pay from benefits without having held a fact-finding interview pursuant to 
871 IAC 24.9(2)b.  After due notice was issued, a telephone conference hearing was held on 
June 1, 2009.  Claimant participated.  Employer did not participate. Exhibit D was admitted into 
the record.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether severance pay or vacation pay was correctly deducted from benefits. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  The 
claimant was separated on January 16, 2009.  She was paid her regular pay on January 16, 
2009. She received two weeks’ vacation pay in the amount of $1,038.50.  While the employer 
characterized the pay as severance pay there was no convincing evidence to find the pay was 
severance pay.  The evidence supports the fact the claimant received her two weeks’ 
accumulated vacation pay.  The copy of the claimant’s notification of deposit is the best 
evidence of the amount the claimant received.  While there are work sheets from the employer 
indicating differing payments, the notification of deposit for the pay date of February 13, 2008 is 
found to be the correct amount of gross vacation pay the claimant received. 
 
The employer was notified the claimant had re-filed her claim by a Notice of Claim sent to the 
employer on January 20, 2009.  The notice informed the employer it had ten days, until 
January 30, 2009, to respond.  The employer responded on February 4, 2009 indicating the 
claimant received $1,384.80 in severance pay.  The claimant’s weekly benefit amount is 
$344.00. 
 



Page 2 
Appeal No.  09A-UI-06932-E2T 

 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
Iowa Code § 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to 
an individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of 
vacation, such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 
96.19, subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to 
make a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, 
a sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, 
or deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
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e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  

 
Vacation pay shall be deducted first when paid in conjunction with other deductible payments.  
871 IAC 24.13(1).  Even though the employer indicated severance pay should be deducted first, 
the law requires vacation pay to be deducted first.  
 
When an employer makes a vacation payment or becomes obligated to make a payment, the 
vacation pay must be deducted from unemployment insurance benefits: (1) if the employer 
reports the amount of vacation pay and designates the dates to which the vacation pay applies 
within ten days after receiving the notice of claim form and (2) if the claimant claims benefits 
during a week the employer designates for vacation pay.  If an employer does not designate the 
dates to which vacation pay applies by the ten-day deadline, the unused vacation pay must be 
divided by five and applied to the first five working days after the claimant's last day of work.  If 
the amount of vacation pay applied to a week is less than the claimant's weekly benefit amount, 
the claimant will receive an amount equal to the weekly benefit amount minus the vacation pay 
applied to the week.  Iowa Code § 96.5-7, 871 IAC 24.16. 
 
The employer did not respond within ten days.  Therefore the payment is considered for one 
week.  The claimant’s last day of work was January 16, 2009.  The check issued to the claimant 
for vacation pay for $1,038.60 is deemed to be vacation pay for the week ending January 24, 
2009.  Since the claimant’s weekly benefit amount is $344.00 the claimant was overpaid for this 
week. 
 
DECISION: 
 
The April 30, 2009, reference 03, decision is modified.  The claimant received vacation pay 
which made her ineligible for the week ending January 24, 2009.  The claimant has one week of 
ineligibility rather than three.   
 
 
 
 
__________________________________ 
James Elliott 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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