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Iowa Code Section 96.5(5) – Severance Pay 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Dan Rumler filed a timely appeal from the September 30, 2014, reference 03, decision that 
denied benefits for the five weeks ending May 31, 2014; based on an Agency conclusion that he 
had received severance pay that was deductible from his unemployment insurance benefits.  
After due notice was issued, a hearing was held on October 23, 2014.  Mr. Rumler participated.  
The employer did not respond to the hearing notice instructions to provide a telephone number 
for the hearing and did not participate.  The hearing in this matter was consolidated with the 
hearing in Appeal Numbers 14A-UI-10273-JTT and 14A-UI-10275-JTT.  Exhibit A and 
Department Exhibits D-1, D-2, and D-3 were received into evidence. 
 
ISSUE: 
 
Whether the claimant received severance pay that is deductible from his unemployment 
insurance benefits.   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  
Dan Rumler was employed by Airgas USA, L.L.C. as a full-time safety specialist and last 
performed work for that employer on Friday, April 4, 2014.  At the time Mr. Rumler involuntarily 
separated from the employment, the employer paid Mr. Rumler five weeks wages, $5,140.63 in 
“severance pay,” and two weeks wages of $2,056.26 in “pay in lieu of notice.”  To obtain the 
severance pay, Mr. Rumler had to execute a non-compete agreement with the employer and 
waive legal rights to file suit against the employer in connection with his separation from the 
employment.  The two weeks of “pay in lieu of notice” represented the two weeks of Paid Time 
Off that Mr. Rumler had accrued, but not yet used at the time of his separation.  
 
Mr. Rumler established a claim for benefits that was effective April 13, 2014.  For the week 
ending April 19, 2014 Mr. Rumler reported zero wages and received $408.00 in benefits. For the 
week ending April 26, 2014 Mr. Rumler reported “vacation” pay of $999.00 or more and 
received no benefits.  For the week ending May 3, 2014 Mr. Rumler reported zero wages and 
received $408.00 in benefits.  For the week ending May 10, 2014 Mr. Rumler reported 
“vacation” pay of $999.00 or more and received not benefits.  For the week ending May 17, 
2014 Mr. Rumler reported $850.00 in wages and received no benefits.   
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On April 15, 2014 Iowa Workforce Development mailed a notice of claim to the employer at the 
employer’s address of record.  The notice of claim provided April 25, 2014 as the deadline for 
the employer’s response to the notice of claim.  Workforce Development received the 
employer’s faxed response on April 24, 2014.  In the area of the notice of claim reserved for 
information concerning final wages, vacation pay, severance pay et cetera, the employer 
superimposed a box containing information regarding payments made to the claimant.  
The employer indicated it had paid $1,028.13 to the claimant on April 25, 2014 for the “period 
ending 4/19/14.”  The employer indicated it had paid the claimant $2,056.26 on May 9, 2014 “for 
the period ending 5/3/14.”  The employer indicated it had paid the claimant $2,056.26 on 
May 23, 2014 “for the period ending 5/17/14.”  The employer indicated it had paid the claimant 
$2,056.25 on June 6, 2014 “for the period ending May 31, 2014.”  In the remarks section of the 
notice of claim, the employer indicated it had paid “Two weeks of pay in lieu of notice - 
$2056.26” and “Five weeks of Severance pay - $5,140.63.” 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
Iowa Code § 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
 
a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
 
b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this paragraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected disabilities 
or compensation for accrued leave based on military service, by the beneficiary, with the 
armed forces of the United States, irrespective of the amount of the benefit, does not 
disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits contemplated 
herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits payable for a week 
for individuals receiving federal social security pensions to take into account the 
individuals’ contributions to the pension program.   
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Iowa Admin. Code r. 871-23.3(1) provides: 
 

(1)  "Wages" means all remuneration for personal services, including commissions and 
bonuses and the cash value of all remuneration in any medium other than cash.  
Wagesalso means wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, 
or dismissal pay.  The reasonable cash value of remuneration in any medium other than 
cash shall be estimated and determined in accordance with rule 23.2(96). 

 
Iowa Admin. Code r. 871-24.13(3)c provides: 
 

(3)  Fully deductible payments from benefits.  The following payments are considered as 
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar 
basis: 
 
c.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay and dismissal pay. 

 
Workforce Development Rule 871 IAC 24.13(1) provides as follows: 
 

 Procedures for deducting payments from benefits.  Any payment defined under 
subrules 24.13(2) and 24.13 (3) made to an individual claiming benefits shall be 
deducted from benefits in accordance with the following procedures until the amount is 
exhausted; however, vacation pay which is deductible in the manner prescribed in rule 
24.16(96) shall be deducted first when paid in conjunction with other deductible 
payments described in this rule unless otherwise designated by the employer:  
The individual claiming benefits is required to designate the last day paid which may 
indicate payments made under this rule.  The employer is required to designate on the 
Form 65–5317, Notice of Claim, the amount of the payment and the period to which 
the amount applies.  If the individual or the employer does not designate the period to 
which the amount of the payment applies, and the unemployment insurance 
representative cannot otherwise determine the period, the unemployment 
insurance representative shall determine the week or weeks following the effective date 
of the claim to which the amount of the payment applies by dividing the amount of the 
payment by the individual’s average weekly wage during the highest earnings quarter of 
the individual’s base period.  The amount of any payment under subrule 24.13 (2) shall 
be deducted from the individual’s weekly benefit amount on the basis of the formula 
used to compute an individual’s weekly benefit payment as provided in rule 24.18 (96).  
The amount of any payment under subrule 24.13 (3) shall be fully deducted from the 
individual’s weekly benefit amount on a dollar–for–dollar basis. 

 
The Unemployment Insurance Appeals Section of Iowa Workforce Development has historically 
interpreted “severance pay” to include a voluntary benefit used to attract employees or 
“conscience money” to help a former employee survive a lay off.  The Appeals Section has 
historically excluded from the definition of “severance pay” circumstances involving quid pro quo 
settlements designed to head off further legal action by an employee that might arise from the 
circumstances surrounding the separation from the employment.  The evidence in the record 
indicates that the “severance pay” the employer paid to Mr. Rumler in connection with his 
separation from the employment arose out an attempt by the employer to resolve legal matters, 
or potential legal matters, between itself and Mr. Rumler.  Under the Agency’s historic 
interpretation of “severance pay,” the $5,140.63 amount issued to Mr. Rumler falls outside the 
Agency’s definition of wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay or dismissal 
pay, and would not be deductible from his Unemployment Insurance Benefits under Iowa Code 
Section 96.5(5).   
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What Mr. Rumler refers to as PTO, the employer elected to call wages in lieu of notice when 
reporting the sum to Workforce Development.  Mr. Rumler did not have to enter into any 
agreement or waive any rights to receive that two week $2,056.26 sum.  The employer 
designated the week ending April 19, 2014 as the first week to which a portion, $1,028.13, 
of that amount was to be applied.  The employer provided sufficient information to indicate the 
week ending April 26, 2014 as the second week to which the other portion, $1,028.13, was to be 
applied.  Because the amounts apportioned to those two weeks exceeded Mr. Rumler’s $408.00 
weekly benefit amount, Mr. Rumler would not be eligible for benefits for the two week period 
ending April 26, 2014.  Mr. Rumler would otherwise remain eligible for benefits, provided he is 
otherwise eligible.   
 
DECISION: 
 
The Claims Deputy’s September 30, 2014, reference 03, decision is modified as follows.  
The claimant is not eligible for benefits for the two week period ending April 26, 2014 because 
he received pay in lieu of notice that exceeded his weekly benefit amount.  The additional 
severance pay amount, $5,140.63, was paid as legal settlement and is not deductible from the 
claim.  The claimant is eligible for benefits for the five week period of April 27, 2014 through 
May 31, 2014, provided he meets all other eligibility requirements.   
 
 
 
 
__________________________________ 
James E. Timberland 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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