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Section 96.4-3 – Ability to and Availability for Work 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Kathy Yarges (claimant) appealed a representative’s May 8, 2007 decision (reference 01) that 
held she was not eligible to receive unemployment insurance benefits because she was still 
employed in her part-time on-call job with the Civic Center of Greater Des Moines, Inc. 
(employer) in the same capacity that she has always worked for the employer.  After hearing 
notices were mailed to the parties’ last-known addresses of record, a telephone hearing was 
held on May 29, 2007.  The claimant participated in the hearing.  Bill McElrath, the general 
manager, appeared on the employer’s behalf.  Based on the evidence, the arguments of the 
parties, and the law, the administrative law judge enters the following findings of fact, reasoning 
and conclusions of law, and decision. 
 
ISSUE: 
 
Is the claimant eligible to receive benefits when she still works as an on-call employee for the 
employer? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The employer hired the claimant as a wardrobe assistant on a part-time/as-needed basis in May 
2002.  The claimant still works in this capacity with no change in her hours or wages (except for 
raises she has received).  The claimant works major shows held at the Civic Center, which 
means she works seven or eight weeks a year for the employer. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
To be eligible to receive benefits, the claimant must be able to and available for work.  Iowa 
Code § 96.4-3.  The law presumes a claimant is not available for work when she is still 
employed in a part-time job at the same hours and wages as contemplated in the original 
contract for hire and is not working on a reduced workweek basis different from the contract for 
hire, such claimant cannot be considered partially unemployed.  871 IAC 24.23(26).  
 
The claimant was hired on a part-time/as-needed basis.  There has been no separation from her 
part-time employment and the claimant is currently working for this employer at the same hours 
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and wages as contemplated in her original contract of hire.  Based on her employment with the 
employer, the claimant is not eligible to receive benefits as of April 8, 2007. 
 
DECISION: 
 
The representative’s May 8, 2007 decision (reference 01) is affirmed.  The claimant does not 
meet the availability requirements of the law and benefits are denied as of April 8, 2007.   
 
 
 
 
__________________________________ 
Debra L. Wise 
Administrative Law Judge 
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