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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Samuel Foster (claimant) appealed a representative’s March 1, 2017, decision (reference 04) 
that concluded he was not eligible to receive reduced unemployment insurance benefits for the 
week ending December 17, 2017, due to the receipt of vacation from OMG Midwest (employer).  
After hearing notices were mailed to the parties’ last-known addresses of record, a telephone 
hearing was scheduled for April 6, 2017.  The claimant participated personally.  The employer 
participated by Adam Brenner, Human Resources Assistant.  Exhibit D-1 was received into 
evidence. 
 
ISSUE: 
 
The issue is whether claimant received vacation pay at separation, if that amount is deductible 
from benefits, and if so, for what period.   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  The 
claimant was separated from work on December 5, 2016, and received vacation pay in the 
amount of $595.00 based upon a rate of pay of $17.90 per hour.  The employer paid the 
claimant $1,400.00 in severance pay after the claimant’s union negotiated a severance 
agreement on the claimant’s and other workers’ behalf.   
 
The claimant filed an additional claim for unemployment insurance benefits with an effective 
date of November 20, 2016.  His weekly benefit amount is $447.00.  The claimant reported 
wages in excess of his weekly benefit amount through the week ending December 3, 2016.  For 
the week ending December 10, 2016, the claimant reported receiving $107.00 in wages.  He 
also received $447.00 in unemployment benefits.  $446.00 in vacation pay (four-fifths) is 
attributed to this week.  The claimant received $447.00 in unemployment insurance benefits for 
the week ending December 17, 2017.  $119.00 in vacation pay (one-fifth) is attributed to this 
week.   
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The employer chose to participate in the multistate SIDES program, and so a notification of 
claim was transmitted to the employer through on line communication.  The employer did not 
designate the period of time to which the vacation pay was to be applied.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the vacation pay was 
deducted for the correct period. 
 
Iowa Code § 96.5(7) provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an 
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation, 
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19, 
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make 
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a 
sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or 
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
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one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
 
e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  

 
Iowa Admin. Code r. 871-24.16(3) provides: 
 

(3)  If the employer fails to properly notify the department within ten days after the 
notification of the filing of the claim that an amount of vacation pay, either paid or owed, 
is to be applied to a specific vacation period, the entire amount of the vacation pay shall 
be applied to the one-week period starting on the first workday following the last day 
worked as defined in subrule 24.16(4).  However, if the individual does not claim benefits 
after layoff for the normal employer workweek immediately following the last day worked, 
then the entire amount of the vacation pay shall not be deducted from any week of 
benefits. 

 
Because the employer did not designate a time period to which the vacation pay is to apply, the 
entire amount should be deducted from the first week of benefits following the separation.   
 
No severance pay should be deducted from the claimant’s unemployment insurance benefits.   
 
Iowa Code § 96.5(5) provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.   
 
a.  For any week with respect to which the individual is receiving or has received 
payment in the form of any of the following:  
 
(1)  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
 
(2)  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
(3)  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this subparagraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
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b.  Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be 
due under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise 
eligible, benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if 
benefits were paid for any week under this chapter for a period when benefits, 
remuneration or compensation under paragraph "a", subparagraph (1), (2), or (3), were 
paid on a retroactive basis for the same period, or any part thereof, the department shall 
recover the excess amount of benefits paid by the department for the period, and no 
employer's account shall be charged with benefits so paid.  However, compensation for 
service-connected disabilities or compensation for accrued leave based on military 
service by the beneficiary with the armed forces of the United States, irrespective of the 
amount of the benefit, does not disqualify any individual otherwise qualified from any of 
the benefits contemplated herein.  A deduction shall not be made from the amount of 
benefits payable for a week for individuals receiving federal social security pensions to 
take into account the individuals’ contributions to the pension program.   

 
Iowa Admin. Code r. 871-24.13(3)c provides: 
 

(3)  Fully deductible payments from benefits.  The following payments are considered as 
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar 
basis: 
 
c.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay and dismissal pay. 

 
A payment after separation which is conditioned upon execution of a release or waiver of claims 
is not “severance pay” as contemplated by the statute.  It is more aptly characterized as 
consideration given by the employer to the claimant for waiver of possible causes of action 
against the employer and not simply payment for prior years of service to the employer.  The 
claimant’s union negotiated a severance agreement which appeared to give the claimant certain 
rights in exchange for the $1,400.00.  This amount shall not be considered severance pay. 
 
DECISION: 
 
The March 1, 2017, reference 04, decision is affirmed.  The vacation pay was deducted for the 
correct period.  The claimant is eligible to receive unemployment insurance benefits for the 
week ending December 17, 2016, at a reduced rate.   
 
 
 
 
__________________________________ 
Beth A. Scheetz 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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