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Section 96.5-1-j – Voluntary Quit Temporary Employment 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant appealed a representative’s February 24, 2010 decision (reference 01) that   
concluded he had voluntarily quit his part-time job with the employer without good cause so 
wages he earned from the employer could not be included in determining his monetary 
eligibility.  A telephone hearing was held on April 2, 2010.  The claimant participated in the 
hearing.  Cyd Hall, the office manager, appeared on the employer’s behalf.  During the hearing, 
Employer Exhibit One was offered and admitted as evidence.  Based on the evidence, the 
arguments of the parties, and the law, the administrative law judge enters the following findings 
of fact, reasoning and conclusions of law, and decision.  
 
ISSUE: 
 
Did the claimant voluntarily quit a part-time job without good cause or did the employer 
discharge him for work-connected misconduct?  
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant works full time for Pella Corporation.  He works on-call at Dempco Printing.  
Dempco Printing is one of the employer’s clients.  The claimant works exclusively for Dempco 
and Dempco Printing contacts the claimant when there is work for him to work.  Although the 
claimant signed an employment agreement with the employer on March 8, 2007, (Employer 
Exhibit One) he has only worked for Dempco Printing. 
 
When he has worked at Dempco Printing, the claimant has never contacted the employer for 
another job assignment.  The office the claimant works through knows he only works at Dempco 
Printing.   
 
The claimant established a claim for benefits during the week of January 31, 2010, because 
Pella put all employees on furlough.   
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REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
A claimant is not qualified to receive unemployment insurance benefits if he voluntarily quits 
employment without good cause attributable to the employer.  Iowa Code section 96.5-1. An 
individual who is a temporary employee of a temporary employment firm may be disqualified 
from receiving unemployment insurance benefits if the individual does not notify the temporary 
employment firm within three working days after completing the job assignment in an attempt to 
obtain another job assignment.  To be disqualified from receiving benefits, at the time of hire the 
employer must advise the individual in writing of the three-day notification rule and that the 
individual may be disqualified from receiving unemployment insurance benefits if he fails to 
notify the employer.  Iowa Code section 96.5-1-j.  Even though the Employee Agreement 
(Employer Exhibit One) requires employees to contact the employer within three days of 
completing a job assignment, during the time the claimant worked at Dempco Printing, this 
requirement was waived by the employer.  As a result, the claimant did not voluntarily quit his 
employment with the employer and Iowa Code 96.5-1-j does not apply to this case.   
 
The claimant’s employment with the employer is supplement employment.  A claimant who 
becomes unemployed with his regular employer but remains in the employ of a part-time base 
period employer continues to be eligible to receive benefits and the part-time employer’s 
account will not be charged as long as the claimant works in the same manager as he worked in 
his base period.  871 IAC 23.43(4).  Since the claimant continues to work for the employer as he 
always has, he is eligible to receive benefits and the employer’s account will not be charged.   
 
DECISION: 
 
The representative’s February 24, 2019 decision (reference 01) is modified in the claimant’s 
favor.  The claimant did not voluntarily quit his part-time employment with the employer.  
Instead, he still works in the same manner that he has always worked for the employer.  The 
work the claimant performs for the employer is supplemental employment.  Therefore, the 
claimant is eligible to receive benefits and the employer’s account will not be charged.   
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