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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Wayne Pigman filed a timely appeal from the October 9, 2008, reference 01, decision that 
denied benefits.  After due notice was issued, a hearing was held on October 30, 2008.  
Mr. Pigman participated.  The employer submitted a written statement in lieu of participating in 
the hearing, which statement was received into the record as Exhibit One.  Exhibit A was also 
received into evidence.  The administrative law judge took official notice of the Agency’s 
administrative record of wages reported for the claimant, benefits disbursed to the claimant, and 
Agency administrative records concerning claimant’s approval for department-approved training. 
 
ISSUE: 
 
Whether the claimant is subject to and/or has satisfied the work availability requirements of 
Iowa Code section 96.4(3) since he established his claim for unemployment insurance benefits. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  Wayne 
Pigman commenced his employment with the City of Dayton on July 27, 2006 and worked as a 
part-time law enforcement officer until the Iowa National Guard summoned him to active duty in 
July 2007.  The Iowa National Guard deployed Mr. Pigman to Kosovo.  Mr. Pigman was 
honorably discharged from active military service on August 22, 2008.  Mr. Pigman had returned 
to Iowa approximately one month prior to his discharge date.  Mr. Pigman returned to his same 
part-time employment for the City of Dayton in August 2008.  Mr. Pigman continues in this 
employment and neither Mr. Pigman nor the employer contemplates a change in the 
employment in the foreseeable future. 
 
Mr. Pigman established a claim for unemployment insurance benefits that was effective 
August 24, 2008.  Mr. Pigman’s application for benefits was prompted by his loss of full-time 
wages upon being honorably discharged from full-time active military duty.  Mr. Pigman’s base 
period wage credits are based on his part-time employment with the City of Dayton and his 
full-time active military duty.  Workforce Development calculated Mr. Pigman’s weekly benefit 
amount at $422.00.  This amount included $47.00 per week in regular unemployment insurance 
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benefits and $375.00 per week in federal unemployment insurance benefits.  For the six-week 
period of August 24 through October 4, 2008, Mr. Pigman reported to Workforce Development 
his weekly wages from the part-time employment and received unemployment insurance 
benefits.  Each week the amount disbursed to Mr. Pigman was based on the full benefit amount 
minus the reported wages.  The total amount of regular unemployment insurance benefits 
disbursed was $240.00.  The total amount of federal benefits disbursed was $1,699.00. 
 
In September, Workforce Development approved Mr. Pigman for department-approved training.  
The approval was made retroactive to the benefit week that ended August 30, 2008.  The period 
covered by the department approved training will end December 20, 2008.  The approval for 
department approved training was based on Mr. Pigman’s enrollment in full-time college 
coursework at Iowa Central Community College leading toward an Associate of Arts Degree.  At 
present, the coursework is exclusively Internet based. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
The weight of the evidence indicates that Mr. Pigman’s separation from his full-time active 
military duty would not disqualify him for unemployment insurance benefits.  See 
5 U.S.C. Sections 8502 and 8521. 
 
Iowa Code section 96.4-3 provides:   
 

An unemployed individual shall be eligible to receive benefits with respect to any week 
only if the department finds that:   
 
3.  The individual is able to work, is available for work, and is earnestly and actively 
seeking work.  This subsection is waived if the individual is deemed partially 
unemployed, while employed at the individual's regular job, as defined in section 96.19, 
subsection 38, paragraph "b", unnumbered paragraph 1, or temporarily unemployed as 
defined in section 96.19, subsection 38, paragraph "c".  The work search requirements 
of this subsection and the disqualification requirement for failure to apply for, or to accept 
suitable work of section 96.5, subsection 3 are waived if the individual is not disqualified 
for benefits under section 96.5, subsection 1, paragraph "h".  

 
Iowa Code section 96.7(2)(a)(2) provides, in relevant part, as follows:   
 

If the individual to whom the benefits are paid is in the employ of a base period employer 
at the time the individual is receiving the benefits, and the individual is receiving the 
same employment from the employer that the individual received during the individual's 
base period, benefits paid to the individual shall not be charged against the account of 
the employer. 
 

871 IAC 23.43(4)(a) provides, in relevant part, as follows: 
 

Supplemental employment.   
 
An individual, who has been separated with cause attributable to the regular employer 
and who remains in the employ of the individual's part-time, base period employer, 
continues to be eligible for benefits as long as the individual is receiving the same 
employment from the part-time employer that the individual received during the base 
period.  The part-time employer's account, including the reimbursable employer's 
account, may be relieved of benefit charges. 
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The weight of the evidence indicates that Mr. Pigman’s part-time employment with the City of 
Dayton qualifies as part-time supplemental employment.  Accordingly, Mr. Pigman’s continued 
part-time supplemental employment with the City of Dayton would not prevent him from being 
eligible for unemployment insurance benefits.  The City of Dayton would not be liable for 
benefits, so long as Mr. Pigman continues in the employment under the same terms and 
conditions.  If there is a separation from the employment, Workforce Development would need 
to determine at that point the impact of the separation on Mr. Pigman’s unemployment 
insurance eligibility and the City of Dayton’s liability for benefits. 
 
Workforce Development rule 871 IAC 24.39 provides as follows: 

Department–approved training or retraining program.  The intent of department–
approved training is to exempt the individual from the work search requirement for 
continued eligibility for benefits so individuals may pursue training that will upgrade 
necessary skills in order to return to the labor forces.  In order to be eligible for 
department–approved training programs and to maintain continuing participation therein, 
the individual shall meet the following requirements: 
 
24.39(1) Any claimant for benefits who desires to receive benefits while attending 
school for training or retraining purposes shall make a written application to the 
department setting out the following: 
 
a.   The educational establishment at which the claimant would receive training. 
 
b.   The estimated time required for such training. 
 
c.   The occupation which the training is allowing the claimant to maintain or pursue. 
 
24.39(2) A claimant may receive unemployment insurance while attending a training 
course approved by the department.  While attending the approved training course, the 
claimant need not be available for work or actively seeking work.  After completion of 
department–approved training the claimant must, in order to continue to be eligible for 
unemployment insurance, place no restriction on employability.  The claimant must be 
able to work, available for work and be actively searching for work.  In addition, the 
claimant may be subject to disqualification for any refusal of work without good cause 
after the claimant has completed the training. 
 
24.39(3) The claimant must show satisfactory attendance and progress in the training 
course and must demonstrate that such claimant has the necessary finances to 
complete the training to substantiate the expenditure of unemployment insurance funds. 

 
Workforce Development rule 871 IAC 24.43(7), provides as follows: 
 

Department–approved training.  A claimant who qualifies and is approved for 
department–approved training shall continue to be eligible for benefit payments.  No 
contributing employer shall be charged for benefits which are paid to the claimant during 
the period of the department–approved training.  The relief from charges does not apply 
to the reimbursable employer that is required by law or election to reimburse the trust 
fund, and the employer shall be charged with the benefits paid. 

 
The evidence indicates that Workforce Development has approved Mr. Pigman for department 
approved training from the benefit week ending August 30, 2008 through December 20, 2008.  
Accordingly, Mr. Pigman is exempted from the work search and work availability requirements 
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of Iowa Code section 96.4(3).  In addition, the employer would not be liable for any benefits paid 
to the claimant during the period of department-approved training. 
 
DECISION: 
 
The Agency representative’s October 9, 2008, reference 01, is modified as follows.  The 
claimant’s continued part-time supplement employment does not disqualify the claimant for 
unemployment insurance benefits.  The employer shall not be charged for benefits paid to the 
claimant, so long as he continues in the part-time supplemental employment.  The claimant is 
approved for department-approved training for the period of August 24, 2008 through 
December 20, 2008.  The claimant is not subject to the work availability and work search 
requirements of Iowa Code section 96.4(3) while he continues in department-approved training.  
The employer shall not be charged for benefits paid to the claimant while he participates in 
department-approved training.  The claimant is eligible for benefits, provided he is otherwise 
eligible.   
 
 
 
 
__________________________________ 
James E. Timberland 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
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