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: 

 N O T I C E 

 

THIS DECISION BECOMES FINAL unless (1) a request for a REHEARING is filed with the 

Employment Appeal Board within 20 days of the date of the Board's decision or, (2) a PETITION TO 

DISTRICT COURT IS FILED WITHIN 30 days of the date of the Board's decision. 

 

A REHEARING REQUEST shall state the specific grounds and relief sought.  If the rehearing request is 

denied, a petition may be filed in DISTRICT COURT within 30 days of the date of the denial.   

 

SECTION: 96.5-1 

  

D E C I S I O N 

 

UNEMPLOYMENT BENEFITS ARE DENIED  

 

The claimant appealed this case to the Employment Appeal Board.  The members of the Employment 

Appeal Board, one member dissenting, reviewed the entire record.  The Appeal Board finds the 

administrative law judge's decision is correct.  The administrative law judge's Findings of Fact and 

Reasoning and Conclusions of Law are adopted by the Board as its own.  The administrative law judge's 

decision is AFFIRMED. 

 

 

 ____________________________             

 Monique F. Kuester  

 

 

 ____________________________  

 Elizabeth L. Seiser 
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DISSENTING OPINION OF JOHN A. PENO:  

 

I respectfully dissent from the majority decision of the Employment Appeal Board; I would remand the 

decision of the administrative law judge for further consideration.  At the time the Claimant quit he was 

working part-time.  Under the rules of the Department “[a]n individual who voluntarily quits without good 

cause part-time employment … [who] is otherwise monetarily eligible for benefits based on wages paid by 

the regular or other base period employers, shall not be disqualified for voluntarily quitting the part-

time employment.”  871 IAC 24.27(1)(emphasis added).  This rule, in my estimation, only applies where 

the claimant has base period wages from full-time employment.  If a claimant is a “part-time worker,” then 

quitting part-time work without good cause would be disqualifying.  But where the claimant has regular 

full-time work in his base period, then rule 24.27(1) applies and quitting part-time work is not 

disqualifying.  See Welch v. IDJS, 421 N.W.2d 150 (Iowa App. 1998); McCarthy v. Iowa Employment Sec. 

Commission, 76 N.W.2d 201, 247 Iowa 760 (Iowa 1956).  I note that in such cases the rule provides that 

“benefit payments shall not be made which are based on the wages paid by the part-time employer and 

benefit charges shall not be assessed against the part-time employer's account…”  The record here does not 

show whether this Claimant was a part-time worker throughout his base period.  I would for that reason 

remand for testimony of the hours worked by the Claimant during his base period employment. 

 

 

 

 ____________________________                

 John A. Peno 
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