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Section 96.5-7 — Vacation Pay
STATEMENT OF THE CASE:

Claimant appealed a representative's decision dated April 30, 2010, reference 01, that
concluded claimant was ineligible for the two weeks ending April 24, 2010 for unemployment
insurance benefits in the amount of $448.00. A telephone hearing was scheduled and held on
June 28, 2010 pursuant to due notice. Claimant did participate. Employer participated by
Teresa Saxon, Benefits Coordinator. Exhibits A and One were received into evidence.

ISSUE:

The issue is whether vacation pay was deducted for the correct period and amount from
unemployment insurance benefits.

FINDINGS OF FACT:

Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds: Claimant’s
employment with employer was separated on April 9, 2010 and claimant received Paid Time Off
pay in the amount of 98.999 hours based upon a rate of pay at $22.4007 per hour. Employer
did designate the period of time to which the PTO pay was to be applied ending April 21, 2010.

The pay received was not vacation pay but a hybrid of vacation and sick leave. Claimant had
the right to use the pay for either vacation or sick leave or anything else.

REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW:

For the reasons that follow, the administrative law judge concludes that vacation pay was not
deducted for the correct period.

lowa Code section 96.5-7 provides:
An individual shall be disqualified for benefits: ...

7. Vacation pay.
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a. When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation,
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19,
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.

b. When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as
provided in paragraph "c" of this subsection 7.

c. Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a
sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted. Any individual
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays,
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the
individual's benefits shall be reduced by such amount.

d. Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is
otherwise entitled to receive under this chapter. However, if the employer designates
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay,
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall
be deducted from benefits.

e. If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.

Because employer did designate a time period to which the PTO pay is to apply, the entire
amount was not correctly deducted from the two weeks of benefits following the separation
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because it is PTO and not vacation pay. It is not vacation pay as defined by the statue as it is
used for both sick leave and vacation. The statutory framework does not cover this hybrid leave
pay. No deduction shall be allowed. See 871 IAC 24.13(3)b.

DECISION:
The April 30, 2010, reference 01, decision is reversed. The vacation pay was not deducted for

the correct period. PTO pay is not deductible as it includes payment for sick leave. No
deduction is allowed.

Marlon Mormann
Administrative Law Judge
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