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Iowa Code§ 96.3(5)b – Training Extension Benefits 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Claimant appealed the December 14, 2010 (reference 06) representative’s decision that denied 
training extension benefits (TEB).  After due notice was issued, a telephone hearing was held 
on January 26, 2011.  The claimant participated.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether the claimant is eligible to receive training extension benefits (TEB). 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The administrative law judge, having heard the testimony and considered all of the evidence in 
the record, finds that:  The claimant was involuntarily separated from a part-time, year-round 
manufacturing job with a fiberglass wind blade manufacturer for wind turbines.  She was 
separated because of a discharge from employment, not related to a permanent reduction in 
force.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
The issue is whether the claimant qualifies for training extension benefits.  For the reasons that 
follow the administrative law judge concludes the claimant is not eligible to receive training 
extension benefits.   
 
Iowa Code § 96.3(5)b(1) provides that a person who has been separated from a declining 
occupation or who has been involuntarily separated from employment as a result of a 
permanent reduction of operations and who is in training with the approval of the director 
(DAT training) or in a job training program pursuant to the Workforce Investment Act of 1998, 
Pub. L. No. 105-220, (WIA training) at the time regular benefits are exhausted, may be eligible 
for training extension benefits. 
 
There are specific requirements before a claimant may qualify for training extension benefits:  1) 
The claimant must meet the minimum requirements for unemployment benefits; 2) the 
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claimant’s separation must have been from full time work in a declining occupation or the 
claimant must have been involuntarily separated from full time work due to a permanent 
reduction of operations;  3)  the claimant must be in a job training program that has been 
approved by the Department; 4) the claimant must have exhausted all regular and emergency 
unemployment benefits; 5) the claimant must have been in the training program at the time 
regular benefits are exhausted; 6) the training must fall under one of the following three 
categories: a) it must be for a high demand or high technology occupation as defined by Iowa 
Workforce Development; b) it must be for a high-tech occupation or training approved under the 
Workforce Investment Act (WIA); c) it must be an approved program for a GED; and 7) the 
claimant must be enrolled and making satisfactory progress towards completing the training.  
Iowa Code § 96.3(5)b(5). 
 
In the case herein, the claimant did not establish she met the second of the above criteria; thus, 
she does not qualify for training extension benefits. 
 
DECISION: 
 
The December 14, 2010 (reference 06) representative’s decision is affirmed.  The claimant is 
not eligible to receive training extension benefits.  She remains eligible for department approved 
training (DAT) and may continue to apply for regular or extended benefits and should file for a 
new claim year the first full week of February 2011.   
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