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STATEMENT OF THE CASE: 
 
The employer appealed a representative's decision dated June 30, 2011, reference 01, that 
held claimant was not eligible to receive benefits for the two weeks ending June 18, 2011, due 
to receiving vacation pay.  A hearing was held on July 27, 2011.  The claimant participated.  
Bob Mundt, president/CEO, participated for the employer.  
 
ISSUE: 
 
The issue is whether the claimant received vacation and/or severance pay. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The administrative law judge, having heard the witness testimony and having considered the 
evidence in the record, finds that: The claimant last worked for the employer on May 27, 2011.  
The claimant was a salaried employee and he earned $86,700 annually, or $3,334.62 bi-weekly. 
He filed his unemployment claim effective June 5, 2011, and his weekly benefit amount (WBA) 
is $461.00. 
 
The employer protested the notice of claim by reporting 15 days (or 3 weeks) of vacation pay 
paid to claimant in the amount of $5,336 to apply from a period from May 30 to June 20, 2011.  
The employer grants employees P.T.O. (paid time off), which includes vacation, personal 
illness, and family issues. The employer filed a further protest by reporting 20 days (or 4 weeks) 
of severance pay paid to claimant in the amount of $6,336 to apply from June 21 to July 15, 
2011.    
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
Iowa Code section 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
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7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an 
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation, 
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19, 
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make 
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a 
sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or 
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
 
e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  
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The administrative law judge concludes claimant is not disqualified from receiving benefits due 
to receiving P.T.O pay, because it does not meet the department definition of vacation pay 
pursuant to department rule 871 IAC 24.13(3)b.  There is no employer requirement that PTO for 
personal illness or family issues must be used in conjunction with an approved scheduled 
vacation period. 
 
Iowa Code section 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
 
a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
 
b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this paragraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected disabilities 
or compensation for accrued leave based on military service, by the beneficiary, with the 
armed forces of the United States, irrespective of the amount of the benefit, does not 
disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits contemplated 
herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits payable for a week 
for individuals receiving federal social security pensions to take into account the 
individuals’ contributions to the pension program.   

 
The administrative law judge further concludes the claimant is disqualified from receiving 
benefits for the four weeks ending July 2, 2011, due to receiving severance pay. 
 
The employer properly protested the claimant’s severance for a four-week period, which is a 
weekly amount of $1,584 ($6,336 divided by 4 weeks).  The weekly severance pay exceeds 
claimant’s WBA ($461.00), which disqualifies him from receiving any unemployment benefit for 
these weeks. 
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DECISION: 
 
The representative’s decision dated June 30, 2011, reference 01, is modified in favor of the 
employer. The claimant is not disqualified from receiving benefits for PTO pay, but he is for a 
four-week period ending July 2, 2011 due to receiving severance pay. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Randy L. Stephenson 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
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