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Iowa Code § 96.5(7) – Vacation Pay 
 
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from a representative’s decision dated October 2, 2015, 
reference 02, that concluded he was not eligible to receive unemployment insurance benefits for 
the one-week period ending August 15, 2015, due to the receipt of vacation pay from 
Siegwerk USA.  After hearing notices were mailed to the parties’ last-known addresses of 
record, a telephone hearing was scheduled on October 29, 2015.  The claimant participated in 
the hearing.  The employer did not provide a telephone number where it could be reached to 
participate in the hearing and did not participate in the hearing or request a postponement of the 
hearing as required by the hearing notice.  The employer did provide a written statement to the 
claimant for the purposes of this hearing.  That document, Claimant’s Exhibit A, was admitted 
into evidence. 
 
ISSUE: 
 
The issue is whether claimant received vacation pay or paid time off (PTO) at separation, if that 
amount is deductible from benefits, and if so, for what period.   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  The 
claimant was separated from Siegwerk USA on August 12, 2015.  The employer allows 
employees paid time off (PTO).  The claimant received his final paycheck August 14, 2015, 
containing only his wages for the prior two weeks he worked.  The employer “inadvertently 
indicated that Brian (the claimant) would receive a payout for his PTO.  Brian has not received 
this payment and will not receive this payment due to the nature of his termination.  Please 
remove the PTO earnings from his claim” (Claimant’s Exhibit A).   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the vacation pay, in the form 
of PTO, shall not be deducted from the claimant’s unemployment insurance benefits. 
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Iowa Code § 96.5-7 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits: … 
 
7.  Vacation pay.  
 
a.  When an employer makes a payment or becomes obligated to make a payment to an 
individual for vacation pay, or for vacation pay allowance, or as pay in lieu of vacation, 
such payment or amount shall be deemed "wages" as defined in section 96.19, 
subsection 41, and shall be applied as provided in paragraph "c" hereof.  
 
b.  When, in connection with a separation or layoff of an individual, the individual's 
employer makes a payment or payments to the individual, or becomes obligated to make 
a payment to the individual as, or in the nature of, vacation pay, or vacation pay 
allowance, or as pay in lieu of vacation, and within ten calendar days after notification of 
the filing of the individual's claim, designates by notice in writing to the department the 
period to which the payment shall be allocated; provided, that if such designated period 
is extended by the employer, the individual may again similarly designate an extended 
period, by giving notice in writing to the department not later than the beginning of the 
extension of the period, with the same effect as if the period of extension were included 
in the original designation. The amount of a payment or obligation to make payment, is 
deemed "wages" as defined in section 96.19, subsection 41, and shall be applied as 
provided in paragraph "c" of this subsection 7.  
 
c.  Of the wages described in paragraph "a" (whether or not the employer has 
designated the period therein described), or of the wages described in paragraph "b", if 
the period therein described has been designated by the employer as therein provided, a 
sum equal to the wages of such individual for a normal workday shall be attributed to, or 
deemed to be payable to the individual with respect to, the first and each subsequent 
workday in such period until such amount so paid or owing is exhausted.  Any individual 
receiving or entitled to receive wages as provided herein shall be ineligible for benefits 
for any week in which the sums, so designated or attributed to such normal workdays, 
equal or exceed the individual's weekly benefit amount. If the amount so designated or 
attributed as wages is less than the weekly benefit amount of such individual, the 
individual's benefits shall be reduced by such amount.  
 
d.  Notwithstanding contrary provisions in paragraphs "a", "b", and "c", if an individual is 
separated from employment and is scheduled to receive vacation payments during the 
period of unemployment attributable to the employer and if the employer does not 
designate the vacation period pursuant to paragraph "b", then payments made by the 
employer to the individual or an obligation to make a payment by the employer to the 
individual for vacation pay, vacation pay allowance or pay in lieu of vacation shall not be 
deemed wages as defined in section 96.19, subsection 41, for any period in excess of 
one week and such payments or the value of such obligations shall not be deducted for 
any period in excess of one week from the unemployment benefits the individual is 
otherwise entitled to receive under this chapter.  However, if the employer designates 
more than one week as the vacation period pursuant to paragraph "b", the vacation pay, 
vacation pay allowance, or pay in lieu of vacation shall be considered wages and shall 
be deducted from benefits.  
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e.  If an employer pays or is obligated to pay a bonus to an individual at the same time 
the employer pays or is obligated to pay vacation pay, a vacation pay allowance, or pay 
in lieu of vacation, the bonus shall not be deemed wages for purposes of determining 
benefit eligibility and amount, and the bonus shall not be deducted from unemployment 
benefits the individual is otherwise entitled to receive under this chapter.  

 
The employer uses a PTO system consisting of an employee’s allowed vacation and sick leave.  
PTO monies are not listed by the Iowa Code as disqualifying a claimant from receiving 
unemployment insurance benefits.  In this case, however, the claimant was not paid for any 
PTO or vacation following his separation and the employer wrote a letter stating that fact.  
Therefore, the Department shall not deduct any vacation pay from the claimant’s benefits. 
 
DECISION: 
 
The October 2, 2015, reference 02, decision is reversed.  Vacation pay shall not be deducted 
from benefits paid to the claimant.  Benefits are allowed. 
 
 
 
__________________________________ 
Julie Elder 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
 
 
je/pjs 
 


