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ISSUE: 
 
Did the claimant voluntarily quit his employment for reasons that qualify him to receive 
unemployment insurance benefits, or did the employer discharge him for work-connected 
misconduct? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant registered to work for the employer’s business clients on July 30, 2004.  The 
employer most recently assigned the claimant a job on June 14, 2005.  The claimant’s last day 
of work at this assignment was July 26, 2005.   
 
On July 25, 2005, Mr. Ashenselter talked to the claimant about his attendance.  The client 
complained about the claimant’s absences for medical reasons and because he left work early.  
The claimant understood he needed to improve his attendance.  On July 26, the claimant left 
work early.   
 
On July 27, the employer told the claimant the client ended the claimant’s assignment because 
of continued attendance problems.  The employer did not have another job to assign to the 
claimant on July 27.  The employer would have assigned the claimant to another job if there 
had been one to assign to him.  The employer asked the claimant to keep in touch.  The 
claimant has not again contacted the employer.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
A claimant is not qualified to receive unemployment insurance benefits if an employer 
discharges him for reasons constituting work-connected misconduct.  Iowa Code §96.5-2-a.  
The employer has the burden to prove the claimant was discharged for work-connected 
misconduct as defined by the unemployment insurance law.  Cosper v. Iowa Department of Job 
Service, 321 N.W.2d 6 (Iowa 1982).  The propriety of a discharge is not at issue in an 
unemployment insurance case.  An employer may be justified in discharging an employee, but 
the employee's conduct may not amount to misconduct precluding the payment of 
unemployment compensation.  The law limits disqualifying misconduct to willful wrongdoing or 
repeated carelessness or negligence that equals willful misconduct in culpability.  Lee v. 
Employment Appeal Board
 

, 616 N.W.2d 661, 665 (Iowa 2000). 

For unemployment insurance purposes, misconduct amounts to a deliberate act and a material 
breach of the duties and obligations arising out of a worker’s contract of employment.  
Misconduct is a deliberate violation or disregard of the standard of behavior the employer has a 
right to expect from employees or is an intentional and substantial disregard of the employer’s 
interests or of the employee’s duties and obligations to the employer.  Inefficiency, 
unsatisfactory conduct, unsatisfactory performance due to inability or incapacity, inadvertence 
or ordinary negligence in isolated incidents, or good faith errors in judgment or discretion are 
not deemed to constitute work-connected misconduct.  871 IAC 24.32(1)(a).   
 
Although the employer’s business client ended the claimant’s assignment because of 
attendance issues, the employer would have assigned the claimant another job immediately if 
the employer had a job to assign him on July 27, 2005.  The evidence does not establish that 
the claimant committed work-connected misconduct.  The unemployment insurance law does 
not require a claimant to regularly contact a temporary employment firm for a job assignment.  
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While this practice may be a good way to become reemployed, the claimant cannot be held 
ineligible for failing to do this.  As of July 31, 2005, the claimant is qualified to receive 
unemployment insurance benefits.   
 
The employer is not one of the claimant’s base period employers.  During the claimant’s current 
benefit year, which ended September 3, 2005, the employer’s account is not subject to charge.   
 
DECISION: 
 
The representative’s August 31, 2005 decision (reference 04) is affirmed.  The employer’s client 
ended the claimant’s work assignment for reasons that do not constitute work-connected 
misconduct.  As of July 31, 2005, the claimant is qualified to receive unemployment insurance 
benefits, provided he meets all other eligibility requirements.  During the claimant’s benefit year 
that ended September 3, 2005, the employer’s account will not be charged.   
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