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Iowa Code § 96.3(5)b – Training Extension Benefits 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
Claimant appealed the August 12, 2010, reference 06, representative’s decision that denied 
training extension benefits.  After due notice was issued, a telephone hearing was held on 
October 2, 20010.  The claimant participated.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether the claimant is eligible to receive training extension benefits (TEB). 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The administrative law judge, having heard the testimony and having considered all of the 
evidence in the record, finds that:  The claimant was involuntarily separated from employment 
on May 7, 2009, because he was laid off, and filed a claim for benefits with an effective date of 
November 1, 2009.  He was laid off as an accounting clerk from a pharmaceutical company.  
Accounting clerks and accounting positions are considered high-demand occupations and 
pharmaceutical companies are not considered declining operations.     
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
The issue is whether the claimant qualifies for training extension benefits.  For the reasons that 
follow, the administrative law judge concludes the claimant is not eligible to receive training 
extension benefits.   
 
Iowa Code § 96.3-5-b(1) provides that a person who has been separated from a declining 
occupation or who has been involuntarily separated from employment as a result of a 
permanent reduction of operations and who is in training with the approval of the director 
(DAT training) or in a job training program pursuant to the Workforce Investment Act of 1998, 
Pub. L. No. 105-220, (WIA training) at the time regular benefits are exhausted, may be eligible 
for training extension benefits. 
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There are specific requirements before a claimant may qualify for training extension benefits:  
1) The claimant must meet the minimum requirements for unemployment benefits; 2) the 
claimant’s separation must have been from full-time work in a declining occupation or the 
claimant must have been involuntarily separated from full-time work due to a permanent 
reduction of operations;  3)  the claimant must be in a job training program that has been 
approved by the Department; 4) the claimant must have exhausted all regular and emergency 
unemployment benefits; 5) the claimant must have been in the training program at the time 
regular benefits are exhausted; 6) the training must fall under one of the following three 
categories: a) it must be for a high-demand or high-technology occupation as defined by Iowa 
Workforce Development; b) it must be for a high-tech occupation or training approved under the 
Workforce Investment Act (WIA); c) it must be an approved program for a GED; and 7) the 
claimant must be enrolled and making satisfactory progress towards completing the training.  
Iowa Code § 96.3-5-b(5). 
 
In the case herein, the claimant did not establish the above criteria.  The claimant does not 
qualify for training extension benefits. 
 
DECISION: 
 
The unemployment insurance decision dated August 12, 2010, reference 06, is affirmed.  The 
claimant is not eligible for training extension benefits. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Teresa K. Hillary 
Administrative Law Judge 
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