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STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from the January 23, 2008, reference 01, decision that denied 
benefits.  After due notice was issued, a telephone conference hearing was held on 
February 14, 2008.  Claimant participated.  Employer did not participate.   
 
ISSUE: 
 
The issue is whether claimant quit the employment without good cause attributable to the 
employer and if she is monetarily eligible for a quit of part time employment determination. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having heard the testimony and having reviewed the evidence in the record, the administrative 
law judge finds:  Claimant was employed as a part time (30 hours) dental assistant from 
December 2004 until November 21, 2007 when she decided to quit after he yelled at a coworker 
in front of patients.  The coworker did not quit.  She told employer she was quitting to move 
out-of-state.  The administrative record shows that the claimant has not requalified for benefits 
and is not otherwise monetarily eligible.  The claimant’s base period covers the fourth quarter of 
2006 through the third quarter of 2007.  The fourth quarter of 2007 is the lag quarter.  Excluding 
this part time employer’s wages, she was paid gross wages of $1,046.00 in the second quarter 
of 2007, the highest earnings quarter of the base period.  She did not have sufficient wages in 
the base period after deletion of this part time employer’s wages to be eligible to draw benefits.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant voluntarily left 
her employment without good cause attributable to the employer, has not requalified and is not 
otherwise monetarily eligible.   
 
Iowa Code § 96.5-1 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 



Page 2 
Appeal No. 08A-UI-01080-LT 

AMENDED 
 

1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department. 

 
871 IAC 24.25(2) and (21) provide:   
 

Voluntary quit without good cause.  In general, a voluntary quit means discontinuing the 
employment because the employee no longer desires to remain in the relationship of an 
employee with the employer from whom the employee has separated.  The employer 
has the burden of proving that the claimant is disqualified for benefits pursuant to Iowa 
Code § 96.5.  However, the claimant has the initial burden to produce evidence that the 
claimant is not disqualified for benefits in cases involving Iowa Code § 96.5, subsection 
(1), paragraphs "a" through "i," and subsection 10.  The following reasons for a voluntary 
quit shall be presumed to be without good cause attributable to the employer: 
 
(2)  The claimant moved to a different locality. 

 
(21)  The claimant left because of dissatisfaction with the work environment. 

 
Iowa Code § 96.5-1-g provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:   
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department.  But the individual 
shall not be disqualified if the department finds that:   
 
g.  The individual left work voluntarily without good cause attributable to the employer 
under circumstances which did or would disqualify the individual for benefits, except as 
provided in paragraph "a" of this subsection but, subsequent to the leaving, the 
individual worked in and was paid wages for insured work equal to ten times the 
individual's weekly benefit amount, provided the individual is otherwise eligible.  

 
871 IAC 24.27 provides: 
 

Voluntary quit of part-time employment and requalification.  An individual who voluntarily 
quits without good cause part-time employment and has not requalified for benefits 
following the voluntary quit of part-time employment, yet is otherwise monetarily eligible 
for benefits based on wages paid by the regular or other base period employers, shall 
not be disqualified for voluntarily quitting the part-time employment.  The individual and 
the part-time employer which was voluntarily quit shall be notified on the Form 65-5323 
or 60-0186, Unemployment  Insurance Decision, that benefit payments shall not be 
made which are based on the wages paid by the part-time employer and benefit charges 
shall not be assessed against the part-time employer's account; however, once the 
individual has met the requalification requirements following the voluntary quit without 
good cause of the part-time employer, the wages paid in the part-time employment shall 
be available for benefit payment purposes.  For benefit charging purposes and as 
determined by the applicable requalification requirements, the wages paid by the 
part-time employer shall be transferred to the balancing account.   

 
Iowa Code § 96.4-4 provides:   
 

An unemployed individual shall be eligible to receive benefits with respect to any week 
only if the department finds that:   
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4.  The individual has been paid wages for insured work during the individual's base 
period in an amount at least one and one-quarter times the wages paid to the individual 
during that quarter of the individual's base period in which the individual's wages were 
highest; provided that the individual has been paid wages for insured work totaling at 
least three and five-tenths percent of the statewide average annual wage for insured 
work, computed for the preceding calendar year if the individual's benefit year begins on 
or after the first full week in July and computed for the second preceding calendar year if 
the individual's benefit year begins before the first full week in July, in that calendar 
quarter in the individual's base period in which the individual's wages were highest, and 
the individual has been paid wages for insured work totaling at least one-half of the 
amount of wages required under this subsection in the calendar quarter of the base 
period in which the individual's wages were highest, in a calendar quarter in the 
individual's base period other than the calendar quarter in which the individual's wages 
were highest.  The calendar quarter wage requirements shall be rounded to the nearest 
multiple of ten dollars.  
 
If the individual has drawn benefits in any benefit year, the individual must during or 
subsequent to that year, work in and be paid wages for insured work totaling at least two 
hundred fifty dollars, as a condition to receive benefits in the next benefit year.  

 
Inasmuch as claimant ultimately decided to quit because of an issue between a coworker and 
employer and told employer she was leaving to move out of state, the separation is 
disqualifying.  Effective July 1, 2007 claimant was required to have high quarter earnings of at 
least $1,190.00 (based upon no dependents) to be able to draw benefits.  She had only 
$1,046.00.  Because the claimant did not have sufficient wages in her base period from other 
employers she is not eligible to receive benefits during the current claim year beginning 
January 6, 2008.   
 
DECISION: 
 
The January 23, 2008, reference 01, decision is affirmed.  The claimant voluntarily left the 
employment without good cause attributable to the employer, has not requalified for benefits 
and is not otherwise monetarily eligible.  Benefits are denied. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Dévon M. Lewis 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
Decision Dated and Mailed 
 
 
dml/css 




