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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Candyce J. Tomlin (claimant) appealed a representative’s June 27, 2009 decision 
(reference 02) that concluded she had voluntarily quit her employment for reasons that do not 
qualify her to receive benefits.  After hearing notices were mailed to the parties’ last-known 
addresses of record, a telephone hearing was held on July 21, 2009.  The claimant participated 
in the hearing.  The employer did not respond to the hearing notice or participate in the hearing.  
Based on the evidence, the arguments of the claimant, and the law, the administrative law judge 
enters the following findings of fact, reasoning and conclusions of law, and decision.    
 
ISSUE: 
 
Did the claimant voluntarily quit her employment for reasons that qualify her to receive benefits, 
or did the employer discharge her for work-connected misconduct? 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The claimant registered to work for the employer’s clients in April 2009.  When the claimant 
registered to work, she does not remember receiving any paperwork informing her about the 
employer’s policy.  The employer assigned the claimant to a job that the claimant could work at 
for 700 hours.  On May 13, the employer came to the claimant’s job site and told her just before 
her shift ended that she would not coming back to this job.  The claimant was upset because 
she had not received any warnings about any problems and had been told she could not ask 
why this job ended.  The claimant did not believe the employer treated her fairly when she had 
been hired to work 700 hours.  The claimant applied to work for another temporary employment 
firm.  The claimant did not ask the employer about another job assignment.  The claimant 
established a claim for benefits during the week of May 17, 2009. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
A claimant is not qualified to receive unemployment insurance benefits if she voluntarily quits 
employment without good cause attributable to the employer, or an employer discharges the 
claimant for reasons constituting work-connected misconduct.  Iowa Code §§ 96.5-1, 2-a.  An 
individual who is a temporary employee of a temporary employment firm may be disqualified 
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from receiving unemployment insurance benefits if the individual does not notify the temporary 
employment firm within three working days after completing the job assignment in an attempt to 
obtain another job assignment.  To be disqualified from receiving benefits, at the time of hire the 
employer must advise the individual in writing of the three-day notification rule and that the 
individual may be disqualified from receiving unemployment insurance benefits if she fails to 
notify the employer.  Iowa Code § 96.5-1-j.   
 
The facts presented during the hearing do not establish that the employer met the requirements 
of Iowa Code § 96.5-1-j.  Therefore, the claimant cannot be disqualified from receiving benefits 
for failing to ask the employer for another assignment.  On May 13, 2009, the employer told the 
claimant her job assignment was over, but gave no explanations as to why the claimant was not 
to go back to work.  Since the employer did not participate, there is no evidence that the 
claimant committed work-connected misconduct.  Therefore, as of May 17, 2009, the claimant is 
qualified to receive benefits.  
 
The employer is not one of the claimant’s base period employers.  During the claimant’s current 
benefit year, the employer’s account will not be charged.  
 
DECISION: 
 
The representative’s June 27, 2009 decision (reference 02) is reversed.  The claimant did not 
quit her employment.  Instead the employer ended the claimant’s assignment on May 13, 2009, 
for reasons that do not constitute work-connected misconduct.  As of May 17, 2009, the 
claimant is qualified to receive benefits.  The employer’s account will not be charged during the 
claimant’s current benefit year. 
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