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STATEMENT OF THE CASE: 
 
The employer filed a timely appeal from the April 5, 2007, reference 03, decision that allowed 
benefits to the claimant.  After due notice was issued, a hearing was held by telephone 
conference call before Administrative Law Judge Julie Elder on May 2, 2007.  The claimant 
provided a phone number prior to the hearing but was not available at that number at the time of 
the hearing and did not participate in the hearing or request a postponement of the hearing as 
required by the hearing notice.  Brandi McFarland, Office Manager, participated in the hearing 
on behalf of the employer.  Employer’s Exhibits One, Two and Three, were admitted into 
evidence. 
 
ISSUE: 
 
The issue is whether the employer discharged the claimant for work-connected misconduct. 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  The 
claimant was employed as a full-time general production worker for Advance Services last 
assigned at Farleys and Sathers from February 6, 2007 to March 16, 2007.  He was discharged 
for excessive absenteeism.  The claimant was late February 9, 2007, because he went into a 
ditch; he was absent February 13, 2007, due to weather; he was absent February 23, 2007, 
because of properly reported illness; he left early February 26, 2007, because of illness; he was 
absent February 27, 2007, because of properly reported illness; he called in March 9, 2007, 
because he thought he had gout and was going to the doctor; he called in to the client 
March 11, 2007, because of his foot problem but did not notify the employer of his absence; he 
called in March 12, 2007, to report he had his toe drained and could not work; he called in 
March 13, 2007, for the same reason; he called in March 14, 2007, and stated he had a doctor’s 
note for his absence; and he left a note at the client’s guard shack March 16, 2007, stating he 
was ill and had to go home and neither the employer nor the client considered his absence 
properly reported and the client ended his assignment due to attendance (Employer’s Exhibits 
Two and Three).  The claimant received a written warning February 16, 2007, due to his 
attendance (Employer’s Exhibit Two).  Under the employer’s policy, employees have three days 
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to contact the employer after the completion of an assignment.  In this case the employer 
notified the claimant that his assignment ended March 16, 2007, and the claimant asked for 
additional work and, consequently, the employer had notice of the claimant’s availability when 
he asked for further assignments but the employer has not had any positions available for him 
since his separation.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant was discharged 
from employment for no disqualifying reason and did seek reassignment from the employer. 
 
Iowa Code section 96.5-2-a provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:   
 

2.  Discharge for misconduct.  If the department finds that the individual has been 
discharged for misconduct in connection with the individual's employment:  
 
a.  The individual shall be disqualified for benefits until the individual has worked in and 
has been paid wages for insured work equal to ten times the individual's weekly benefit 
amount, provided the individual is otherwise eligible.  

 
871 IAC 24.32(7) provides:   
 

(7)  Excessive unexcused absenteeism.  Excessive unexcused absenteeism is an 
intentional disregard of the duty owed by the claimant to the employer and shall be 
considered misconduct except for illness or other reasonable grounds for which the 
employee was absent and that were properly reported to the employer.   

 
Excessive absences are not considered misconduct unless unexcused.  Absences due to 
properly reported illness cannot constitute job misconduct since they are not volitional.  
Cosper v. Iowa Department of Job Service, 321 N.W.2d 6 (Iowa 1982).  Because all but two of 
the claimant’s absences were due to properly reported illness and he was ill March 16, 2007, no 
final or current incident of unexcused absenteeism has been established and no disqualification 
is imposed for the separation.   
 
Iowa Code section 96.5-1-j provides: 
 

An individual shall be disqualified for benefits: 
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department,  But the individual 
shall not be disqualified if the department finds that: 
 
j.  The individual is a temporary employee of a temporary employment firm who notifies 
the temporary employment firm of completion of an employment assignment and who 
seeks reassignment.  Failure of the individual to notify the temporary employment firm of 
completion of an employment assignment within three working days of the completion of 
each employment assignment under a contract of hire shall be deemed a voluntary quit 
unless the individual was not advised in writing of the duty to notify the temporary 
employment firm upon completion of an employment assignment or the individual had 
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good cause for not contacting the temporary employment firm within three working days 
and notified the firm at the first reasonable opportunity thereafter. 
 
To show that the employee was advised in writing of the notification requirement of this 
paragraph, the temporary employment firm shall advise the temporary employee by 
requiring the temporary employee, at the time of employment with the temporary 
employment firm, to read and sign a document that provides a clear and concise 
explanation of the notification requirement and the consequences of a failure to notify.  
The document shall be separate from any contract of employment and a copy of the 
signed document shall be provided to the temporary employee. 
 
For the purposes of this paragraph: 
 
(1)  "Temporary employee" means an individual who is employed by a temporary 
employment firm to provide services to clients to supplement their work force during 
absences, seasonal workloads, temporary skill or labor market shortages, and for 
special assignments and projects. 
 
(2)  "Temporary employment firm" means a person engaged in the business of 
employing temporary employees. 

 
871 IAC 24.26(19) provides: 
 

Voluntary quit with good cause attributable to the employer and separations not 
considered to be voluntary quits.  The following are reasons for a claimant leaving 
employment with good cause attributable to the employer: 
 
(19)  The claimant was employed on a temporary basis for assignment to spot jobs or 
casual labor work and fulfilled the contract of hire when each of the jobs was completed.  
An election not to report for a new assignment to work shall not be construed as a 
voluntary leaving of employment.  The issue of a refusal of an offer of suitable work shall 
be adjudicated when an offer of work is made by the former employer.  The provisions of 
Iowa Code section 96.5(3) and rule 24.24(96) are controlling in the determination of 
suitability of work.  However, this subrule shall not apply to substitute school employees 
who are subject to the provisions of Iowa Code section 96.4(5) which denies benefits 
that are based on service in an educational institution when the individual declines or 
refuses to accept a new contract or reasonable assurance of continued employment 
status.  Under this circumstance, the substitute school employee shall be considered to 
have voluntarily quit employment.   

 
The purpose of the statute is to provide notice to the temporary agency employer that the 
claimant is available for work at the conclusion of the temporary assignment.  The employer 
notified the claimant that his assignment ended so it obviously had notice of the claimant’s 
availability, especially in light of the fact the claimant asked for other work at that time but the 
employer did not have any work available at that time or any time since then.  Consequently, the 
claimant did seek reassignment from the employer.  Benefits are allowed. 
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DECISION: 
 
The April 5, 2007, reference 03, decision is affirmed.  The claimant was discharged from 
employment for no disqualifying reason.  Benefits are allowed, provided the claimant is 
otherwise eligible. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Julie Elder 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
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