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Iowa Code § 96.5(1) – Voluntary Leaving 
871 IAC 24.27 – Voluntary Leaving Part Time Employment 
      
STATEMENT OF THE CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from the June 19, 2009, reference 01, decision that allowed 
benefits based upon a quitting of part-time employment.  After due notice was issued, a telephone 
conference hearing was held on July 7, 2009.  Claimant participated.  Employer participated through 
Jeff Halverson. 
 
ISSUE: 
 
The issue is whether claimant quit the employment without good cause attributable to the employer.   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
Having heard the testimony and having reviewed the evidence in the record, the administrative law 
judge finds:  Claimant most recently worked part-time as a dish room worker and was separated on 
March 4, 2009, when she gave employer a letter of resignation.  She had back surgery in 
February 2009 and has restrictions of lifting no more than 20 pounds and no bending as of May 26, 
2009.  Claimant believes the injury is work related but did not report it as such to the employer, does 
not have medical documentation of the causation, and does not know when the injury occurred – 
only that she returned to work in August 2008 and began having pain in January 2009.  At hearing, 
she stated, “I prefer not to go back to work right now” when asked if she would be interested in 
applying for a sedentary cashier job with employer.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant voluntarily left the 
employment without good cause attributable to the employer, but has not re-qualified and may be 
otherwise monetarily eligible.   
 
Iowa Code § 96.5-1 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department. 
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Iowa Code § 96.5-1-g provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:   
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department.  But the individual 
shall not be disqualified if the department finds that:   
 
g.  The individual left work voluntarily without good cause attributable to the employer under 
circumstances which did or would disqualify the individual for benefits, except as provided in 
paragraph "a" of this subsection but, subsequent to the leaving, the individual worked in and 
was paid wages for insured work equal to ten times the individual's weekly benefit amount, 
provided the individual is otherwise eligible.  

 
871 IAC 24.27 provides: 
 

Voluntary quit of part-time employment and requalification.  An individual who voluntarily 
quits without good cause part-time employment and has not requalified for benefits following 
the voluntary quit of part-time employment, yet is otherwise monetarily eligible for benefits 
based on wages paid by the regular or other base period employers, shall not be disqualified 
for voluntarily quitting the part-time employment.  The individual and the part-time employer 
which was voluntarily quit shall be notified on the Form 65-5323 or 60-0186, Unemployment  
Insurance Decision, that benefit payments shall not be made which are based on the wages 
paid by the part-time employer and benefit charges shall not be assessed against the part-
time employer's account; however, once the individual has met the requalification 
requirements following the voluntary quit without good cause of the part-time employer, the 
wages paid in the part-time employment shall be available for benefit payment purposes.  
For benefit charging purposes and as determined by the applicable requalification 
requirements, the wages paid by the part-time employer shall be transferred to the balancing 
account.   

 
Inasmuch as claimant quit while recovering from non-work-related back surgery, the separation is 
disqualifying.  However, the claimant has not re-qualified for benefits since the separation and may 
be otherwise monetarily eligible according to base period wages.  Benefits are allowed, provided the 
claimant is otherwise eligible.   
 
DECISION: 
 
The June 19, 2009, reference 01, decision is affirmed.  The claimant voluntarily left the employment 
without good cause attributable to the employer and has not re-qualified for benefits but may be 
otherwise monetarily eligible.  Benefits are allowed, provided the claimant is otherwise eligible (see 
appeal 09A-UI-08902-LT).  The account of this employer (308407) shall not be charged. 
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