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STATEMENT OF CASE: 
 
The claimant filed a timely appeal from the April 7, 2014, reference 05, decision that denied 
benefits.  After due notice was issued, a hearing was held by telephone conference call before 
Administrative Law Judge Julie Elder on May 7, 2014.  The claimant participated in the hearing.  
Michael Payne, Risk Manager and Tamara Rundle, Office Manager, participated in the hearing 
on behalf of the employer.  Employer’s Exhibits One and Two were admitted into evidence. 
 
ISSUE: 
 
The issue is whether the claimant voluntarily left his employment and whether he sought 
reassignment from the employer. 
 
FINDINGS OF FACT:   
 
Having reviewed all of the evidence in the record, the administrative law judge finds:  The 
claimant was employed as a full-time warehouseman for Advance Services last assigned to 
Heinz from April 9, 2013 to March 7, 2014.  The claimant’s assignment ended due to the client 
notifying the claimant and employer the claimant was not a “good fit.”   
 
The employer’s policy states that an employee must contact the employer within three business 
days of the completion of an assignment or he will be considered to have voluntarily quit his 
position with the employer (Employer’s Exhibits One and Two).  The policy is stated in the 
second to last bullet point in Employer’s Exhibit One and in the top paragraph of Employer’s 
Exhibit Two.  Those documents are signed by the employee on his first day of employment. 
 
On March 6, 2014, Office Manager Tamara Rundle contacted the claimant to “make sure he 
understood the assignment was over.”  Heinz had notified the parties of the end of the 
assignment before the claimant reported for his 12:00 p.m. shift March 4, 2014.  Ms. Rundle 
attempted to contact the clamant after learning of the end of that assignment March 4, 2014, but 
was unable to reach him at that time and did not leave a message.  On March 6, 2014, the 
claimant noticed Ms. Rundle had called him March 4, 2014, and returned her call.  The claimant 
was aware he had to contact the employer within three business days after the completion of an 
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assignment and consequently considered his phone call with Ms. Rundle to count as that 
contact as it did not make sense to him that he would have to turn around and call Ms. Rundle 
back and tell her the assignment was over.  He assumed the employer knew he wanted another 
assignment after he spoke to Ms. Rundle.  They did not discuss whether the claimant was 
available for another assignment or that he would have to make another phone call to the 
employer and state his assignment was over for the employer to consider him to have met the 
“contact within three business days” requirement. 
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
For the reasons that follow, the administrative law judge concludes the claimant’s separation 
was not disqualifying. 
 
Iowa Code section 96.5(1) provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department. 

 
Iowa Code section 96.5-1-j provides: 
 

An individual shall be disqualified for benefits: 
 
1.  Voluntary quitting.  If the individual has left work voluntarily without good cause 
attributable to the individual's employer, if so found by the department,  But the individual 
shall not be disqualified if the department finds that: 
 
j.  The individual is a temporary employee of a temporary employment firm who notifies 
the temporary employment firm of completion of an employment assignment and who 
seeks reassignment.  Failure of the individual to notify the temporary employment firm of 
completion of an employment assignment within three working days of the completion of 
each employment assignment under a contract of hire shall be deemed a voluntary quit 
unless the individual was not advised in writing of the duty to notify the temporary 
employment firm upon completion of an employment assignment or the individual had 
good cause for not contacting the temporary employment firm within three working days 
and notified the firm at the first reasonable opportunity thereafter. 
 
To show that the employee was advised in writing of the notification requirement of this 
paragraph, the temporary employment firm shall advise the temporary employee by 
requiring the temporary employee, at the time of employment with the temporary 
employment firm, to read and sign a document that provides a clear and concise 
explanation of the notification requirement and the consequences of a failure to notify.  
The document shall be separate from any contract of employment and a copy of the 
signed document shall be provided to the temporary employee. 
 
For the purposes of this paragraph: 
 
(1)  "Temporary employee" means an individual who is employed by a temporary 
employment firm to provide services to clients to supplement their work force during 
absences, seasonal workloads, temporary skill or labor market shortages, and for 
special assignments and projects. 
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(2)  "Temporary employment firm" means a person engaged in the business of 
employing temporary employees. 

 
The claimant was notified by Heinz the assignment was over and believed he had satisfied the 
employer’s requirement that he call the employer within three business days when he returned 
Ms. Rundle’s phone call on March 6, 2014, which was clearly within the three days after the end 
of the assignment.  Ms. Rundle did not tell the claimant the employer believes the claimant had 
to initiate the original call for it to count as contact within three days of the completion of the 
assignment or ask him if he was available for another assignment.  While the employer certainly 
is not expected to call all employees and check in with them to see if they are available for 
further work, when the employer calls the employee within the three-day time frame and speaks 
to him during those three days, it is not unreasonable for the employee to believe that contact 
satisfies the three-day requirement.  It appears that the employer is more interested in 
semantics and “hiding the ball” from employees with regard to reminding them they need to call 
in and request further work, specifically on those occasions when it personally speaks to the 
employee and notifies him of the end of an assignment, as stated in the policy the employee 
signs at the beginning of his first assignment, quite often several months earlier.  Under these 
circumstances, the administrative law judge must conclude the claimant met the employer’s 
requirements.  Therefore, benefits are allowed. 
 
DECISION: 
 
The April 7, 2014, reference 05, decision is reversed.  Benefits are allowed, provided the 
claimant is otherwise eligible.   
 
 
 
 
__________________________________ 
Julie Elder 
Administrative Law Judge 
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