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STATEMENT OF THE CASE: 
 
Comfort Inn (claimant) appealed a representative’s September 21, 2009 decision (reference 01) 
that concluded Melissa L. Long (claimant) was qualified to receive benefits based on the 
reasons for her employment separation with the employer.  After hearing notices were mailed to 
the parties’ last-known addresses of record, a telephone hearing was held on October 29, 2009.  
The claimant did not respond to the hearing notice or participate in the hearing.  Sara Wood, the 
assistant manager, appeared on the employer’s behalf.  Based on the evidence, the arguments 
of the employer, and the law, the administrative law judge enters the following findings of fact, 
reasoning and conclusions of law, and decision.    
 
ISSUE: 
 
Did the employer discharge the claimant for work-connected misconduct?   
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The employer hired the claimant to work as a part-time housekeeper.  On days the claimant was 
scheduled to work, she began at 8:00 a.m.  If an employee is unable to work as scheduled, the 
employer requires employees to call two hours before the scheduled shift.   
 
The claimant was scheduled to start working on June 30, 2009.  The claimant notified the 
employer she was unable to work because she had been at the emergency room all night.  The 
head housekeeper asked the claimant to bring a doctor’s note verifying she had been at the 
emergency room.  The claimant reported to work as scheduled on July 1, 2009.  The claimant 
was scheduled to work on July 5, but she notified the employer she was unable to work 
because she had to take a child to the emergency room.  On July 7, the claimant was scheduled 
to work.  She did not call the employer until 10:00 a.m. to report she was unable to work.  The 
claimant reported for work at 10:45 a.m. instead of 8:00 a.m. as scheduled.  The claimant had 
been at the Department of Human Services that morning.  The claimant brought in a doctor 
statement for her June 30 absence.  The employer sent the claimant home after she reported to 
work on July 7 because the employer already had her rooms covered.   
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On July 14, the claimant called to report she was again unable to work because she had to take 
her children to the emergency room.  The employer asked her to report to work when she was 
finished at the emergency room.  At 11:00 a.m., the claimant called the employer to report she 
would not be able to work that day because she was still at the emergency room.  The employer 
then told the claimant she was discharged because of on-going attendance issues.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
A claimant is not qualified to receive unemployment insurance benefits if an employer 
discharges her for reasons constituting work-connected misconduct.  Iowa Code section 96.5-2-
a.   The employer has the burden to prove the claimant was discharged for work-connected 
misconduct as defined by the unemployment insurance law.  Cosper v. Iowa Department of Job 
Service, 321 N.W.2d 6 (Iowa 1982).  The propriety of a discharge is not at issue in an 
unemployment insurance case.  An employer may be justified in discharging an employee, but 
the employee's conduct may not amount to misconduct precluding the payment of 
unemployment compensation.  The law limits disqualifying misconduct to willful wrongdoing or 
repeated carelessness or negligence that equals willful misconduct in culpability.  Lee v. 
Employment Appeal Board, 616 N.W.2d 661, 665 (Iowa 2000). 
 
For unemployment insurance purposes, misconduct amounts to a deliberate act and a material 
breach of the duties and obligations arising out of a worker’s contract of employment.  
Misconduct is a deliberate violation or disregard of the standard of behavior the employer has a 
right to expect from employees or is an intentional and substantial disregard of the employer’s 
interests or of the employee’s duties and obligations to the employer.  Inefficiency, 
unsatisfactory conduct, unsatisfactory performance due to inability or incapacity, inadvertence 
or ordinary negligence in isolated incidents, or good faith errors in judgment or discretion are not 
deemed to constitute work-connected misconduct.  871 IAC 24.32(1)(a).   
 
The employer established compelling business reasons for discharging the claimant.  After the 
employer hired the claimant, she was not a dependable or reliable employee.  Since the 
claimant was either sick herself and had to take her sick children to the hospital for treatment, 
she did not intentionally fail to work as scheduled.  Instead, she was unable to work and tried to 
notify the employer when she was unable to work.  The evidence does not establish that the 
claimant intentionally disregarded the employer’s interests by failing to report to work as 
scheduled.  Therefore, she did not commit work-connected misconduct.  As of August 30, 2009, 
the claimant is not disqualified from receiving benefits based on this employment separation.   
 
The employer is not one of the claimant’s base period employers.  Therefore during the 
claimant’s current benefit year, the employer’s account will not be charged.   
 
The record indicates the claimant was disqualified from receiving benefits based on an 
employment separation from another employer.  However, it appears she has requalified since 
that separation occurred.  The issue of whether the claimant has earned requalifying wages, ten 
times her weekly benefits, is remanded to the Claim’s Section to determine.    



Page 3 
Appeal No. 09A-UI-14718-DWT 

 
 
DECISION: 
 
The representative’s September 21, 2009 decision (reference 01) is affirmed.  The employer 
discharged the claimant for business reasons that do not constitute work-connected 
misconduct.  As of August 30, 2009, the claimant is not disqualified from receiving benefits 
based on this employment separation.  The employer’s account will not be charged during the 
claimant’s current benefit year.  An issue of whether the claimant has requalified by earning ten 
times her weekly benefits since she had a disqualifying separation is remanded to the Claims 
Section to determine.   
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