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STATEMENT OF THE CASE: 
 
The employer appealed a department representative's decision dated April 20, 2010, 
reference 05, that held claimant was eligible for benefits effective April 18, 2010, as she was no 
longer receiving workers’ compensation.  A telephone hearing was held on June 21, 2010.  The 
claimant participated.  Jackie Bresnahan, HR Director, participated for the employer.  Employer 
Exhibit One was received as evidence.  
 
ISSUE: 
 
Whether claimant received workers’ compensation (TTD), 
 
FINDINGS OF FACT: 
 
The administrative law judge, having heard the witness testimony and having considered the 
evidence in the record, finds that: The claimant last worked for the employer on October 19, 
2009.  Although the claimant was denied her workers’ compensation claim, she was eligible and 
did receive short-term disability weekly payments through the employer insurance provider, Sun 
Life Financial.  The claimant received her final payment of $261.39 on April 22, 2010 that 
covered the period from April 19.   
 
REASONING AND CONCLUSIONS OF LAW: 
 
Iowa Code section 96.5-5 provides:   
 

An individual shall be disqualified for benefits:  
 
5.  Other compensation.  For any week with respect to which the individual is receiving 
or has received payment in the form of any of the following:  
 
a.  Wages in lieu of notice, separation allowance, severance pay, or dismissal pay.  
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b.  Compensation for temporary disability under the workers' compensation law of any 
state or under a similar law of the United States.  
 
c.  A governmental or other pension, retirement or retired pay, annuity, or any other 
similar periodic payment made under a plan maintained or contributed to by a base 
period or chargeable employer where, except for benefits under the federal Social 
Security Act or the federal Railroad Retirement Act of 1974 or the corresponding 
provisions of prior law, the plan's eligibility requirements or benefit payments are affected 
by the base period employment or the remuneration for the base period employment.  
However, if an individual's benefits are reduced due to the receipt of a payment under 
this paragraph, the reduction shall be decreased by the same percentage as the 
percentage contribution of the individual to the plan under which the payment is made.  
 
Provided, that if the remuneration is less than the benefits which would otherwise be due 
under this chapter, the individual is entitled to receive for the week, if otherwise eligible, 
benefits reduced by the amount of the remuneration.  Provided further, if benefits were 
paid for any week under this chapter for a period when benefits, remuneration or 
compensation under paragraph "a", "b", or "c", were paid on a retroactive basis for the 
same period, or any part thereof, the department shall recover the excess amount of 
benefits paid by the department for the period, and no employer's account shall be 
charged with benefits so paid.  However, compensation for service-connected disabilities 
or compensation for accrued leave based on military service, by the beneficiary, with the 
armed forces of the United States, irrespective of the amount of the benefit, does not 
disqualify any individual, otherwise qualified, from any of the benefits contemplated 
herein.  A deduction shall not be made from the amount of benefits payable for a week 
for individuals receiving federal social security pensions to take into account the 
individuals’ contributions to the pension program.   

 
871 IAC 24.13(3)d provides: 
 

(3)  Fully deductible payments from benefits.  The following payments are considered as 
wages; however, such payments are fully deductible from benefits on a dollar-for-dollar 
basis: 
 
d.  Workers' compensation, temporary disability only.  The payment shall be fully 
deductible with respect to the week in which the individual is entitled to the workers' 
compensation for temporary disability, and not to the week in which the payment is paid. 

 
The administrative law judge concludes that the claimant is eligible for benefits effective 
April 18, 2010, as she did not receive workers’ compensation (TTD), and the short-term 
disability payment is not deductible. 
  
The employer and claimant acknowledged the claimant was denied workers’ compensation, and 
the benefit she received was from the employer insurance provider for short-term disability.  The 
law does not specify that this payment is deductible from benefits. 
 
NOTE: The department issued a decision dated April 20, 2010, reference 06, granting claimant 
division approved training (D.A.T.) benefits effective April 18, 2010. 
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DECISION: 
 
The decision of the representative dated April 20, 2010, reference 05, is affirmed.  The claimant 
is entitled to benefits effective April 18, 2010, provided she is otherwise eligible. 
 
 
 
 
__________________________________ 
Randy L. Stephenson 
Administrative Law Judge 
 
 
______________________ 
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rls/pjs 




